Der er kun julehjælp til hveranden ansøger

– Det gør ondt at se skuffelsen i deres ansigter, siger en enlig mor på førtidspension. Ligesom mange andre søger hun om julehjælp for at kunne give børnene lidt ekstra til jul.

Blå Kors har i år modtaget dobbelt så mange ansøgninger om julehjælp som i 2016.

Julen er dyr, og for nogle så dyr, at økonomien ikke kan holde til det. Gaverne til børnene bliver på omkring 30 kroner. Antallet af julehjælpsansøgere er mere end fordoblet siden 2016.

Julen er en dejlig tid med masser af hygge og traditioner. Men den er også dyr og for nogle endda uoverskueligt dyr og kan være hård at komme igennem – både for børn og voksne. Derfor vælger mange at søge om julehjælp. Bl.a. hos Blå Kors.

Julen koster ekstra

En af dem, der har søgt om julehjælp hos Blå Kors, er Jeanette Thorsted fra Karup ved Herning, der har to børn og er på førtidspension.

”Til daglig kan jeg lige få det til at løbe rundt, men jeg kan slet ikke få det til at løbe rundt i julen. Hvis de skal have gaver, bliver det måske for 25-30 kr., og det er jo ikke så sjovt, når de kommer i skole og hører, hvad de andre har fået. Man vil jo gerne give noget, der bare ligner det, de andre får,” siger Jeanette Thorsted.

Det er første gang, Jeanette søger om julehjælp. Hun blev opfordret til det af en veninde. For Jeanette handler det ikke kun om at få, men også om glæden ved at give.

”Man kan blive i ret dårligt humør, når økonomien er så presset. Så det er virkelig noget, der vil give mere luft og glæde i december, hvis vi får julehjælp. Man kan jo godt lide at se sine børn glade, og det gør virkelig ondt at se skuffelsen i deres ansigter,” fortæller Jeanette med sidste års jul i klar erindring.

Over 6.000 ansøgninger

I 2015 fik Blå Kors 1.200 ansøgninger. I 2016 kom 2.400 ansøgninger, og i 2017 er der kommet over 6.100 ansøgninger om julehjælp. Det høje antal betyder, at Blå Kors må give mange afslag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien. Vi glæder os over den hjælp, vi kan give, selvom vi desværre ikke kan hjælpe alle, der har behov for det,” siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

Langt de fleste ansøgere er på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst. Og mange er eneforsørgere.

”Det er svært at sige, hvorfor der er så stor vækst i antallet af ansøgere. Noget skyldes naturligvis, at flere har hørt om vores julehjælp, men vi må også sige, at det hænger rigtig fint sammen med vores oplevelse af, at flere har fået svært ved at få økonomien til at hænge sammen,” siger Christian Bjerre.


Artiklen fortsætter efter annoncen: