Er meget på Facebook ikke lidt fordummende?

Du kan jo bare scrolle forbi hunde og katte-videoerne og ned til nogle indslag med politisk eller fagligt indhold.

Kære Suh.
Når jeg kigger på min FB-side, så er det meste enten 1) annoncer/reklamer eller
2) links til videoer med katte eller hunde.

Hvad sker der lige for alle de dyre-klip??? Klart, de er da nuttede (de fleste af dem), men hvorfor bruger voksne mennesker så meget tid på at sidde og glo på katte/hunde?

Der må åbenbart være temmelig mange mennesker, der gider bruge tid på det, siden de fylder så meget?

Det fatter jeg simpelthen ikke og synes ærlig talt, at det er en lille smule fordummende.
Vh. Gammelsmølfen

Kære Gammelsmølf.
Jeg kan godt genkende det billede, du tegner af tendensen med de mange klip med hunde/katte og andre dyreunger, min egen FB-side er nogenlunde ligesådan.

Mængden af dem har dog næppe udelukkende noget med folks ”begavelse” at gøre, men er nok også et udtryk for, at disse klip imødekommer et behov rundt omkring?!

I en stresset hverdag med måske mange bekymringer omkring arbejde, familie, omlægning af lån, pensionsopsparing osv, så kan et par minutter med katte-videoer være et kærkomment break, hvor alle input et øjeblik kun er positive, søde, sjove og fuldstændig uproblematiske.

Om man er til katte, hunde og dyreunger i det hele taget eller ej, så vil de fleste mennesker ikke kunne undgå at trække lidt på smilebåndet af mange af de pågældende videoer – og det gør noget godt ved os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg hørte på et tidspunkt, at man har foretaget målinger, der viser, at når man ser billeder eller videoer med netop katte/hunde eller ens børn, så falder ens puls, og ens nervesystem bliver mere roligt. I det perspektiv kan man argumentere for, at diverse søde, nuttede og sjove videoindslag på Facebook er et glimrende og bivirkningsfrit modtræk til en stresset og ofte problemfyldt hverdag.

Om man bliver dummere af at se disse videoer, som du antyder, er der nok ikke så stor risiko for.

Selvfølgelig, hvis de er det eneste input, man får, og man ikke orienterer sig om sin omverden på andre måder, så vil det naturligvis have en fordummende effekt på længere sigt på enhver, men det er vist meget usandsynligt, at det skulle være tilfældet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Desuden, de katte- og hundevideoklip jeg har set, har udelukkende haft til formål at underholde, snarere end at argumentere for politiske emner eller at påvirke debatter i det offentlige rum. På den måde påvirker de udelukkende seeren på en følelsesmæssig måde, snarere end på en intellektuel eller meningsdannende måde.

Så måske skal vi konkludere, at hvis katte- og hundevideoer gør mennesker blot en lille smule mere glade og afslappede, så lad det bare fylde lidt op på vores news feed – du og jeg kan jo bare scrolle forbi dem og ned til nogle indslag med politisk eller fagligt indhold, hvis vi i forvejen er glade og afslappede nok.
Hilsen Suh