Kina ødelægger megakirke

Nedrivningsholdet ses her foran ruinerne af den tidligere Golden lampstand Church den 9. januar. Foto: ChinaAid.

Militærpolitiet nedrev forrige tirsdag en evangelisk kirke i den nordlige Shanxi-provins.

De kinesiske myndigheder har den 9. januar udført en kontrolleret sprængning og nedrevet megakirken Golden Lampstand Church i Linfen.

Det skriver organisationen ChinaAid.

Golden Lampstand Church var en uregistreret kirke til en værdi af 2,6 millioner dollar. Den var bygget og betalt af medlemmerne selv. Ødelæggelsen af bygningen er det seneste af en række angreb mod de kristne i denne menighed.

Militærpolitiet detonerede bomber i kirkens kælderlokaler, hvorefter de begyndte at nedrive resten af bygningen.

Forfulgt siden 2009

Den 24. september 2009, mens kirken blev bygget, sov nogle af medlemmerne på byggepladsen, da de blev angrebet af 400 embedsmænd. De kristne blev slået, flere af dem alvorligt, mens bygningen blev ransaget.

Et præstepar fra kirken blev arresteret den 11. oktober 2009. Datteren Yang “Esther” Xue fik at vide, at hendes forældre blev straffet, fordi de var ledere af en husmenighed.

Esthers far, Yang Xuan, tilbragte 3½ år i fængsel, mens hendes tante, Yang Rongli, sad fængslet i syv år og desuden fik en bøde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hendes mor, Yang Caizhen, sad to år i genopdragelseslejr, hvor hun blev slået, mens Esthers onkel, Wang Xiaoguang, fik en fængselsdom på tre år samt en bøde.

Øjenvidne: ’Politiet omringede kirken’

Yang Rongli, som har været i myndighedernes søgelys siden løsladelsen i 2016, har beskrevet ødelæggelsen af megakirken til ChinaAid.

”Politiet omringede Golden Lampstand Church. Patruljevogne bevogtede kirken. Arbejdere smadrede glasset, mens gravemaskiner gravede ind i kirken, men vi måtte ikke komme ind eller se på.
Byens leder og betjente fra den lokale politistation advarede alle de troende mod at gå ind i kirken. Lige nu aner vi simpelthen ikke, hvad der foregår.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ingen religionsfrihed

ChinaAids leder, Bob Fu, har kommenteret ødelæggelsen af megakirken.

– Den gentagne forfølgelse af Golden Lamspstand Church viser, at den kinesiske regering ikke har nogen respekt for religionsfrihed eller menneskerettigheder.

ChinaAid opfordrer det internationale samfund til åbent at fordømme bombningen af denne kirkebygning og indtrængende anmode den kinesiske regering om at give en fair kompensation til de kristne, som har betalt for kirken. De bør også straks høre op med disse foruroligende ødelæggelser af kirker, understreger Bob Fu.

Regeringen står bag

Ødelæggelsen af kirken i Linfen er blot det seneste angreb mod kristne i Kina.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kinas militærpoliti har stået under direkte kontrol af centralregeringen, siden militærpolitiets leder blev arresteret sidste år. Det må betyde, at ordren om at ødelægge megakirken kom direkte fra Kinas topembedsmænd og dermed ikke fra de lokale myndigheder, vurderer ChinaAid.

Kinas regering slår hårdt ned på de såkaldte husmeningheder, som ofte nægter at lade sig registrere af frygt for kontrol fra regeringens side. Nogle af lederne fra Golden Lampstand Church har været fængslet i op til syv år, blot fordi de gør tjeneste i deres egen kirke.

Katolsk kirke ødelagt

Da embedsmænd ødelagde en katolsk kirke sidste år, begyndte de kristne at frygte for mere af samme slags. Der er udbredt frygt for, at Kinas centralregering nu har planer om masse-nedrivninger af kristne kirker.

I næste måned træder nye regler for trossamfund i kraft. Disse regler giver kommunistpartiet større magt over religiøse forhold end hidtil, så de kristne frygter øget forfølgelse. I flere år har regeringen ført kampagner specielt rettet mod de kristne, blandt andet ved at fjerne kors fra kirkerne. Samtidig er de kristne, som har protesteret mod disse overgreb, blevet straffet med fængsling og bøder.

Den kristne menneskeretsorganisation ChinaAid blev grundlagt i 2002, efter at Kina havde afsagt dødsdomme over fem husmenighedsledere.