Afghansk børnefamilie pågrebet i norsk menighed

Norges justits- og integrationsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) vidste besked.

”Nu kobles Sylvi Listhaugs navn til knust glas, trampende politistøvler og fortvivlede barneskrig i et frikirkeligt lokale”, skriver Dagens redaktør Vebjørn Selbekk i en leder.

Justitsminister Listhaug var nemlig blevet orienteret, før politiet forrige torsdag brød ind og fjernede en afghansk familie fra kirkeasyl hos menigheden Nytt Liv Sunnhordland.
Politirazziaen skete mellem klokken 6 og 7 torsdag morgen, skriver Stord24.no. Familien, som består af mor, far og tre små børn, er konverteret til den kristne tro. Men da tingretten i november afviste at acceptere familiens konvertering, blev også deres krav om beskyttelse afvist.

Menighedsleder i Nytt Liv Sunnhordland, Frank Håvik, som har vidnet i tingretten om familiens konvertering, er oprørt over politiets handlinger.
– Dette var en dramatisk aktion. Politiet stillede med tre politibiler foruden en ambulance. De knuste vinduerne, og det var det rene kommandoraid. Dette er stik i modstrid med reglerne for kirkeasyl, siger han til Stord24.
Håvik peger på, at familiens sag var anket til lagmandsretten.
– De har ikke en juridisk gyldig dom i sagen, og så kommer de alligevel. Dette er helt horribelt, siger menighedslederen. Han har ikke haft kontakt med familien, efter at politiet fjernede dem.

Hundredårigt værn

Familiens advokat, Jostein Løken, undrer sig meget over politiets brud på kirkeasylet.
– Det er første gang, jeg hører, at politiet går ind i en kirke. Dette har været et flere hundrede år gammelt værn. At denne tradition bliver brudt er noget helt nyt, siger han.

Også ordføreren i Fitjar kommune, Wenche Tislevoll, (fra partiet Høyre) er helt uforstående: ”Jeg stiller mig meget undrende til, at de kan gå ind og hente en familie, som har siddet i kirkeasyl. Jeg troede, dette var en godkendt måde, hvor man kunne føle sig relativt tryg. Det er med vantro, at jeg hører om, hvad der er sket”, siger hun til Stord24.no.

Ministeren brød sit løfte

Kommunikationsrådgiver Andreas Lorange i Justisdepartementet bekræfter overfor avisen Dagen, at den øverste ledelse i departementet var varslet om pågribelsen i kirkeasylet.
– Justits- og beredskabsdepartementet blev informeret på normal vis af Politidirektoratet, siger Andreas Lorange til Dagen.
Sylvi Listhaug (FrP) greb dermed ikke ind, til trods for, at hun mod slutningen af 2016 fredede kirkeasylet. Hun udtalte dengang ifølge Dagen, at det ikke ville blive aktuelt at sende politiet ind i kirkerne og at der ikke var gjort ændringer i regelsættet.

KPK/Bodil