Lad ikke hjemløse overnatte ude i kulden

– Vi ikke har lyst til at vågne op en dag og opdage, at en af vore hjemløse er død natten over, udtaler socialminister Mai Mercado.

De hjemløse skal ikke sove ude i streng nattefrost, for det kan koste dem livet. Derfor skal danskere kontakte den sociale døgnvagt, hvis de ser en hjemløs, understreger socialminister Mai Mercado ifølge TV2 Lorry.

– Hvis man ser en hjemløs, er det vigtigt, at man i København tager fat i akutnummeret og får ringet. Så vi får opsporet alle, som er uden tag over hovedet.
Det gør vi, fordi vi ikke har lyst til at vågne op en dag og opdage, at en af vore hjemløse er død natten over, understreger Mai Mercado overfor Ritzau.

Satspuljemidler

Der er faktisk sat penge af til nødovernatning. Siden 2012 er der i satspuljen årligt afsat mellem 3,0 og 6,7 millioner kroner til formålet. I år er der 4,0 millioner kroner som led i planen til at bekæmpe hjemløshed.

”Den seneste hjemløsetælling, gennemført af VIVE, viser en stigning på næsten 500 hjemløse på to år til 6.635 hjemløse i 2017. Det skyldes særligt en stigning i antallet af unge hjemløse,” skriver Børne- og Socialministeriet.
Derfor skal en handlingsplan med 15 initiativer og til en pris af 250 mio. kr. nu have særlig fokus på at forebygge, at unge ender i hjemløshed. Der er dog også tiltag for de ældre og langvarigt hjemløse.

Plads i herberget

Adskillige kirkelige organisationer slår dørene op for hjemløse i vinterkulden. Udfordringen har tidligere skrevet om Blå Kors’ vinterherberg i København, som måtte trække lod om sengepladserne. Men den bidende kulde har fået bl.a. Kompasset, der hører under Kirkens Korshær og tilbyder sovepladser i Hellig Kors Kirke på Nørrebro, til at lukke alle hjemløse ind.

Københavns Kommune har nu også lavet et ”frostberedskab”, så de hjemløse kan finde nattely. En hjemløseenhed, som arbejder på skæve tidspunkter af døgnet, tager ud for at sikre, at ingen ligger og fryser i kulden.
– Vi har en devise om, at ingen skal dø af kulde i København, siger Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard fra Radikale Venstre, til TV2 Lorry.