Præst hjalp Julie med fødselstraume

Therese Strand Kudajewski er Danmarks første præst for gravide og nybagte mødre. Hun har bl.a. hjulpet Julie fra Randers, som oplevede en traumatisk fødsel sidste sommer.

Julies fødsel af lille Agnes blev en traumatisk oplevelse med akut kejsersnit. Hun tog efterfølgende imod tilbuddet om at tale med præst for gravide og nybagte mødre Therese Strand Kudajewski.

Fødselstallene i Danmark er igen på vej op efter nogle års nedgang. En af dem, der har bidraget til det, er Julie Viola Jeppesen fra Randers, som sidste sommer fødte lille Agnes på Regionshospitalet i Randers.

Det skulle have været en helt igennem glædelig oplevelse, men der var komplikation. Agnes kom til verden to måneder før terminen, og det skulle vise sig at blive en traumatisk oplevelse for Julie.

Hun fik hjælp af Therese Strand Kudajewski, der er Danmarks første præst for gravide og nybagte mødre, og som siden maj sidste år har været tilknyttet Jordemodercentret i Randers.
Alle gravide tilbydes samtaler med præsten, og mange siger ja tak.

En fødsel er for mange førstegangsfødende en så livsforvandlende oplevelse, at kvinden oplever sit liv på en helt ny måde, som rammer noget dybt og eksistentielt, mener Therese Strand Kudajewski.
Hun undersøgte derfor i 2013 i forbindelse med en selvbetalt orlov mulighederne for, at kirken kan hjælpe familier under graviditet og barsel. Hun forestillede sig en stilling som funktionspræst på linje med fængselspræster og hospitalspræster.

– Det giver mening for præster at være tilstede i de livsfaser, hvor vi er allermest åbne for, at er er mere mellem himmel og jord. Selv om det i reglen ikke er det religiøse, der spørges til, sker det, og nogle gange har jeg tilbudt at bede en bøn, alt afhængig af situationen, siger Therese Strand Kudajewski.

Det åndelige islæt kommer mest til udtryk ved, at det er en præst, der er samtalepartneren, mener Therese, og deri ligger underforstået, at ”livet er en Guds gave”, og at samtalen bæres oppe af det kristne livssyn om det hele menneske. På den måde adskiller samtalerne sig ikke væsentligt fra andre sjælesorgsamtaler, hun har som præst.

Føltes som overgreb

Langt de fleste kvinder føder på helt almindelig vis og uden komplikationer. Men i nogle tilfælde sker det, at der opstår problemer. Som det skete med Julie.

Den 5. juli sidste år blev hun mor for første gang. Julie havde glædet sig, men pludseligt fik hun veer og måtte hasteindlægges på neonatalafdelingen i Randers. Her blev Agnes taget ved kejsersnit.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg nåede lige at få set hende. Så løb de afsted med hende, og jeg så hende først igen tre timer senere. Det føltes som et overgreb, og det blev alt andet end den magiske oplevelse, det skulle have været, fortæller Julie.

Agnes vejede knapt 2000 gram og blev fjernet fra den nybagte mor og lagt i kuvøse med slanger, sonde og alt det nødvendige udstyr.
Da Julie og Agnes endelig kom hjem, var al opmærksomhed nu rettet mod at få Agnes til at udvikle sig på den bedst tænkelige måde. Hun voksede og udviklede sig, som hun skulle, og kom på omgangshøjde med børn, der fødes til terminen, og efter nogle måneder faldt der ro over den lille familie.
Men den turbulente tid havde tæret på Julie. Hun fik omsider tid til at mærke efter i sig selv, og hun mærkede en ”knude” i maven, havde let til tårer, og vidste ikke hvorfor.

Therese samtaler hver mandag med kvinderne i Jordemodercentret i Randers. En førstegangsfødsel kan virke så livsforvandlende, at mange tager imod tilbuddet om en præstesamtale.
Sorg og dødsangst

Til sidst bookede Julie en tid hos Therese Strand Kudajewski.
– Allerede ved den første samtale skete der noget. Therese var dygtig til at lytte og spørge ind. Hun spurgte til, hvordan jeg havde det i tiden inden fødslen, hvad der skete ved kejsersnittet, og sammen fandt vi ud af, at der havde være en form for dødsangst. Og at der sad en kæmpe sorg i mig, at Agnes var blevet taget ud af mig, siger Julie Viola Jeppesen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I dag har hun det godt, selv om sorgen er en proces, der ikke lige forsvinder, men tager tid at lægge bag sig. Hun er glad for, at hun fik tilbuddet om samtaler hos præsten, som hun ser som et fantastisk sikkerhedsnet at have adgang til.

Ville du have opsøgt en psykolog, hvis der ikke havde været dette tilbud med en præstesamtale?
– Det ved jeg faktisk ikke. Min familie og kæresten mente, at det skulle jeg, men det er en overvindelse at opsøge en psykolog, og desuden er der også det økonomiske aspekt.

Samtalerne med præsten virkede mindre voldsomt, og det foregik i vante omgivelser, og desuden stolede jeg på jordemoderen, som jeg havde et godt forløb med, og som kunne anbefale præsten, siger Julie.

Bred pallet af emner

Der er frit slag for de emner, der tages op i samtalerne.
Nogle gange er mændene også med, og de fleste samtaler kredser om parforholdet og det at blive familie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det kan være, at parforholdet er ved at gå i stykker, og det kan være meget ensomt, hvis manden har svært ved at relatere til barnet i maven, siger Therese, men ellers er det en bred pallet af eksistentielle emner, der bringes op. Nogle mærker vrede, magtesløshed, angst for fremtiden eller følelser helt fra barndommen, der pludseligt popper op.

Therese Strand Kudajewski mener, at vi har en meget skematisk opfattelse af, hvad man skal føle i bestemt livssituationer, fx at man som gravid skal være glad.
Men så enkelt er det ikke, mener hun.

– At blive mor er en glædelig begivenhed, men det kan samtidig være svært og meget ensomt, og i forbindelse med graviditet og fødsel foregår der åndeligt og mentalt nogle processer, som er meget vigtige for selve moderskabet og kvindens muligheder for at kunne knytte sig til sit barn, siger præsten.

Therese Strand Kudajewski peger på, at moderne selverhvervende kvinder er vant til at skulle have styr på alting og derfor kan blive overrumplede af det kontroltab, der er uløseligt forbundet med en ellers glædelig begivenhed.

Ofte bliver tankerne om liv og død nærværende, og den følelse af udødelighed, man kan have som ungt menneske, bliver der vendt op og ned på under en graviditet, mener Therese.

– Døden kan pludselig blive et nærværende tema, fordi angsten for at miste det lille barn selvfølgelig er til stede. Det giver en særlig sårbarhed, som kvinder i dag måske har sværere ved at håndtere end tidligere, siger Therese Strand Kudajewski.

Positivt feedback

Hun har fået meget positiv feedback fra jordemødrene, som har sagt, at de simpelthen synes, det er så spændende. Jordemødrene tager jo imod børn hver dag, siger Theresa, så for dem er det religiøse sprog egentlig ikke så langt væk. For selv om de arbejder naturvidenskabeligt, har de et fint blik for det religiøse felt, mener hun.

Therese Strand Kudajewski håber, at hendes initiativ kan inspirere andre præster til at etablere et lignende tilbud. Hun mener, at det er vigtigt, at kirken også er synlig i sammenhænge, der ligger ud over det traditionelle præstearbejde.

Præster har en åndelig dimension at byde på, modsat fx psykologer, og for mange kvinder og mænd kan det være første gang, de overhovedet møder og samtaler med en præst face-to-face.

Til daglig er Therese Strand Kudajewski sognepræst i Store Brøndum, Siem, Torup og Brorstrup-Ravnkilde sogne i Nordjylland, men har fået øremærket 25 % af sin stilling til arbejdet på Jordemodercentret. Her samtaler hun med de gravide og nybagte møder hver mandag. Nogle gange er også kvindernes ægtefælle eller kæreste med til samtalerne.