TV2: ’Kristne må alligevel være med i Fantastiske Fællesskaber’

TV2-Regionerne beklager nu, at de i første omgang udelukkede kristne fra konkurrencen.

– Udelukkelsen af kristne er ’åbenlys diskrimination’, mente Michael Wandt Laursen fra FrikirkeNet.

TV2-regionerne har udskrevet en konkurrence, som skal finde Danmarks bedste fællesskab. Men en regel om at religiøse og politiske fællesskaber ikke kunne deltage fik stærk kritik fra FrikirkeNet og KLF, Kirke og Medier. Nu har TV2 ændret betingelserne og beklager.

De otte TV2 Regioner, Lokale og Anlægsfonden og Tuborgfondet vil med konkurrencen hylde de mest fantastiske fællesskaber i Danmark.

I første omgang var religiøse og politiske organisationer dog udelukket fra konkurrencen om en regional pris på 50.000 kroner plus chancen for at gå videre til landsfinalen med en hovedpris på 100.000 kroner.

KLFs generalsekretær Mikael Arendt Laursen takker nu TV 2 for en god og konstruktiv dialog.

Det fik i sidste uge både FrikirkeNet og KLF, Kirke og Medier til at protestere.

Diskrimination

TV2 Lorrys redaktør Nanna Andreasen begrundede først på ugen afvisningen af religiøse og politiske fællesskaber. Fokus skal være på noget, ”der samler os på tværs af politiske eller religiøse overbevisninger. Politik og religion kan virkelig skille folk ad”, understregede redaktøren den 13. marts i Kristeligt Dagblad.

Både FrikirkeNet og KLF, Kirke & Medier fandt det diskriminerende. Generalsekretær Michael Wandt Laursen fra FrikirkeNet talte om ”åbenlys diskrimination”.

”Kristne organisationer laver sjældent inititativer kun for sig selv. De engagerer sig og interesserer sig for hele samfundet”, sagde Michael Wandt Laursen til Kristeligt Dagblad.

Inkonsekvens

KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen fandt den oprindelige afvisning af værdibårne fællesskaber ”meget fordomsfuldt og diskriminerende”. Han mente, at konkurrencen automatisk ville udelukke ethvert fællesskab, som ”spreder mere, end det samler”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han tilføjede, at TV2-Regionerne normalt opfatter de kristne fællesskaber som en del af ”Foreningsdanmark”.

– Uge efter uge tager TV2-Regionerne fat på livets store spørgsmål og dækker kirke, kristendom og kristne nøgternt og ordentligt. Derfor virker denne frasortering eller devaluering af de kristne fællesskaber en kende ureflekteret og inkonsekvent, fastslog Mikael Arendt Laursen og opfordrede TV2-Regionerne til at invitere alle med.
Og kritikken blev hørt.

TV2 beklager

Redaktør Nanna Andreasen beklager nu sine tidligere udtalelser og understreger, at det aldrig har været hensigten at udelukke de kristne fællesskaber. Hun understreger dog, at fællesskaberne skal være åbne overfor mennesker, der ikke tror eller har en anden religion.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Betina Bendix, der er direktør i TV Syd og er ordførende direktør for TV 2-Regionerne, har nu sørget for, at kriterierne er blevet ændret og betegner udelukkelsen af kristne fællesskaber som en fejl.

Mikael Arendt Laursen er glad for dialogen med TV2 og takker FrikirkeNet for samarbejdet.

Han opfordrer nu alle kristne fællesskaber i hele landet til at deltage i konkurrencen:
”Det er en gylden mulighed for at vise, hvad der kendetegner kristne fællesskaber, og demonstrere den mangfoldighed, der er i de kristne fællesskaber på tværs af køn, alder, sociale skel, etnicitet, politisk ståsted og så videre”, understreger Mikael Arendt Laursen.

Konkurrencen

Tilmeldingsfristen for nomineringer er den 1. april. I hver region vil jurymedlemmer nominere 10 af de tilmeldte fællesskaber. Den 28. september kåres otte regionale vindere, hvoraf én senere kan vinde hovedpræmien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I første omgang var en af betingelserne, at ”Fællesskabet må ikke være politisk eller religiøst.”

Nu lyder kravet så, at fællesskaberne skal være åbne og samle mennesker ”på tværs af fx etnisk oprindelse, religion eller politisk ståsted.”