Kina: 49-årig kristen advokat pludselig død

Den internationalt kendte advokat Li Baiguang døde den 26. februar på militærhospitalet PLA Bayi Hospital i Nanjing.

International Christian Concern (ICC) har videregivet oplysninger om, at Li Baiguang døde af leversvigt. Han efterlader sin hustru, Xu Hanmei, og parrets otte-årige søn.
Li Baigungs fætter, Liu Peifu, som var hans partner i advokatfirmaet, har fortalt Radio Free Asia, at Li åbenbart havde leverkræft, selv om han virkede rask.
– Han havde aldrig fået et helbredstjek, så han vidste ikke, at han var syg. Han kom på hospitalet, da han følte sig dårlig. Men han hørte ikke noget om det (leverkræft i sidste stadie) før disse sidste to dage, sagde fætteren til Radio Free Asia. Ifølge Reuters har hospitalet afvist at kommentere dødsfaldet. Liu afviser, at Li var tilbageholdt af myndighederne op til sin død.

Mistænkeligt dødsfald

I modsætning til Li Baiguangs fætter finder hans mangeårige ven, Bob Fu fra organisationen China Aid, dødsfaldet mistænkeligt. Han minder om, at Li tidligere på måneden besøgte Washington D.C., hvor han deltog i præsidentens National Prayer Breakfast.
– Han har ikke tidligere haft leverrelaterede sygdomme, og hans død rejser mange spørgsmål. Det kinesiske regime bør holdes fuldt ansvarligt, siger Bob Fu i en udtalelse fra China Aid.

Angrebet i oktober

I oktober sidste år blev Li kidnappet af over 10 civilklædte betjente i Zhejiang-provincen, hvor han forsvarede ofre for ekspropriation. Han blev alvorligt forslået og truet med sønderlemmelse, hvis han nægtede at forlade stedet. Til sidst blev han efterladt på en mark ved siden af vejen med sår og blodudtrædninger. I november 2017 modtog han igen dødstrusler.

Menneskeretsadvokat

Li Baiguang, der var kendt som en brændende kristen, påtog sig det seneste årti hundreder af menneskeretssager og blev adskillige gange arresteret for sit arbejde.
I 2008 modtog han den amerikanske pris The Democracy Award fra The National Endowment for Democracy. Blandt andet tidligere præsident George W. Bush anerkendte Lis utrættelige kamp for frihed og menneskerettigheder. Sidste år tildelte China Aid Li prisen The 2016 Courage Award for Defense of Religious Freedom in China. Denne pris er tidligere givet til de kristne advokater Zhang Kai, Gao Zhisheng, og Li Heping.

ICCs regionale manager, Gina Goh, udtaler sin sorg over advokatens død og opfordrer til bøn for familien og de mange andre ”kristne advokater, som stadig lider i hænderne på det kommunistiske regime.”