’I gør en stor forskel for rigtig mange mennesker!’
Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, sendte en videohilsen til Mission Østs årsmøde sidste weekend.
Omkring 100 personer deltog i Missions Østs årsmøde sidste søndag.
Årsmødets deltagere fik en ”tour de force” gennem resultaterne af MØs arbejde i Afghanistan, Armenien, Bangladesh, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Ialt 93,9 millioner kroner blev formidlet af Mission Øst i 2017.
Organisationen brugte 65 mio. kroner til nødhjælp, mens 23 mio. gik til udvikling. Kun 6,2 % blev brugt på administration.
Roser kvindearbejdet
Udviklingsminister Ulla Tørnæs roste Mission Øst for indsatsen, hvor fx kvinder i Nepal lærer at læse, skrive og regne.
– Den indsats, som også Mission Øst bidrager med, når det drejer sig om at sikre pigers og kvinders rettigheder, er utrolig vigtig. Undersøgelser viser nemlig, at vi kan øge det globale BNP med op til 25 procent, hvis piger og kvinder får de samme rettigheder som mænd på arbejdsmarkedet. Mission Øst er en vigtig del af den danske indsats.
Så tusind tak skal I have for jeres arbejde. Det gør en stor forskel for rigtig mange mennesker! sagde ministeren i en videohilsen til Mission Øst.
Folk i Mosul mangler alt
I sin rapport under årsmødet sagde generalsekretær Kim Hartzner blandt andet:
– Vi har hjulpet 181.000 mennesker med nødhjælp. Over 100.000 modtagere er overlevende fra Mosul. Forestil jer at have mistet alt. Alt! Så har man brug for tandbørster, tandpasta, sæbe, kopper, kander, gryder, kogeapparater og noget at varme sig ved. Vi hjælper dem, der intet har, til at komme i gang med livet igen.
Irak og Afghanistan
Størstedelen af budgettet finansieres gennem offentlige donorer som Danida og EU. Men i 2017 dækkede gaver fra privatpersoner, foreninger, fonde og kirker alligevel en fjerdedel af det enorme budget, helt præcis 24,7 millioner kroner.
Største modtager af hjælpen gennem Mission Øst er Irak, ca. 48,2 procent af budgettet. Mission Øst var den første internationale organisation på pletten med nødhjælp, da Mosul blev befriet fra Islamisk Stat. Nu driver hjælpeorganisationen seks centre i landet, hvor børn og unge får hjælp til at overvinde krigstraumer.
I Afghanistan har MØ blandt andet drevet en lejr for mennesker, der måtte flygte fra kampe i Kunduz. Organisationen hjælper også befolkningsgrupper i afsidesliggende områder med at brødføde sig selv gennem landbrug.