Jesus-soldat: Kun kærlighed kan skabe fred

Nanna Forum Dideriksen, som står frem på DR3 i ”Jesus unge soldater”, har bl.a. været ”bibelsmugler” i Mellemøsten og hjulpet til i et suppekøkken i Israel.

25-årige Nanna Forum Dideriksen har flere gange følt sig tilskyndet til at tjene Gud i uroramte områder – og i svære situationer. Den slags, som sliber og former en kristen i tjeneste. Hun opfatter dog først og fremmest rejserne som inspiration til arbejdet som ungdomskonsulent i IMU og ”har et stort hjerte for Danmark”.

I sommerferien 2017 var hun sammen med tre andre unge med til at levere 40 kilo bibler til Mellemøsten. Selvom det ikke officielt er ulovligt, kræver det i nogle lande gode diplomatiske evner og indsigt i lokale forhold. Det fik hun gennem organisationen Åbne Døre, som tjener verdens forfulgte kristne.

– Åbne Døre ved godt, hvad de laver. Selvfølgelig er der en risiko, men jeg sætter mig i de forfulgte kristnes sted. Det er værst for lokalbefolkningen. Og dem skal vi endelig ikke gøre det sværere for. Jeg følte mig ret tryg, da jeg gjorde det, for jeg havde tillid til Gud. Der er forfølgelse i landet, vi leverede bibler til, men det var ikke et af de værste steder … ikke et af de farligste lande, fortæller Nanna Forum Dideriksen.

Hun er stået frem med en del af disse erfaringer i DR3-udsendelserne ”Jesus unge soldater”.

– I nogle lande i Mellemøsten mødes kristne ”bibelsmuglere” fra Vesten ikke med de lokale kristne af frygt for at gøre det sværere for dem. Man tager jo dertil for at opmuntre. Jeg er så privillegeret at komme fra Vesten og kan trække på regeringen hjemme, hvis jeg får problemer – udadtil har de jo religionsfrihed. Derfor er det mere sikkert for os end for lokalbefolkningen. Men efter at jeg er stået frem på DR3, er der måske lande, som jeg ikke lige skal tage til det næste stykke tid.

– Jeg vil bestemt ikke anbefale, at man begynder at levere bibler i større mængder selv! Man skal have et netværk bag sig – som giver klare instruktioner i, hvad man skal sige og gøre, og hvordan man skal forholde sig, hvis der opstår farlige situationer. Det er godt at have nogen bag sig, hvis der sker noget, understreger Nanna Forum Dideriksen.

Hun opfordrer desuden til, at man sørger for åndelig beskyttelse ved også at have et forbøns-netværk på plads. For Gud og Helligånden er bedst til at sørge for sikkerhed og vejledning i opgaver, man føler sig kaldet til.

– Jeg havde to, der konstant bad for mig, mens jeg var afsted. Der har været tilfælde, hvor nogle har været tæt på at blive taget i tolden, men hvor Gud så har lukket øjnene på folk, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjerte for Israel

 

Nanna Forum Dideriksen er i DR3-dokumentarserien ”Jesus unge soldater” bl.a. stået frem med sine første erfaringer med at levere bibler. Her ses hun sammen med Peter Møller og Cecilie Pedersen (pressefoto fra DR3: Lisa Borchert).

Nanna Forum Dideriksen har også fået hjerte for Israel. Hun opfordrer til, at kristne gør en indsats som fredsmæglere i og uden for landet – ydmygt belært af fortidens fejltagelser.
Et vigtigt element i tilgivelse, der fører til fred, er, at hver især indser og gerne undskylder egne fejl. Både de personlige – og kirkens.

– Jeg har lige været et halvt år i Israel, hvor jeg mødtes med mennesker fra mange forskellige kulturer i et land, hvor der er så megen forskellig religion på spil. Jeg oplevede stor uretfærdighed i forhold til palæstinenserne. De har det svært. Og jøderne er også trængte … som kristne har vi meget at sige! … Hvis vi oplever Guds kærlighed, og den forvandler os, så er der tilgivelse og fred at finde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I den kristne nonprofitorganisation Musalaha, hvor palæstinensiske kristne og messianske jøder samarbejder, ønsker man at skabe forståelse mellem palæstinensere og jøder. Det er helt vildt stærkt at se, at de formår at arbejde sammen og skabe fred, siger den kristne kvinde.

I Israel gjorde desuden især organisationen Seeds of Hope et stort indtryk på hende.
– Det er en kristen palæstinensisk organisation, som også gør noget godt for muslimer. De ønsker at skabe håb. Disse mindre organisationer er vildt spændende … der er så meget godt arbejde i gang i Israel – som inspirerer mig.

– Det er en ekstrem handling – en ekstrem kærlig handling – for en palæstinensisk kristen og en messiansk jøde at mødes med ”fjenden” i kærlighed. Jeg er blevet udfordret til at turde gå nogle skridt. Undervejs bliver jeg mere og mere kærlig. Jeg elsker folk mere og mere – og får mere og mere overbærenhed med andre.

– Jeg så det i Israel. De var seje i det. Især i Seeds of Hope, som jeg mødtes med. Lederen viste mig rundt til mange forskellige tiltag. Jeg var til foredrag med to kvinder, der fortalte om arbejdet for fællesskab, forsoning og fred, fortæller Nanna Forum Dideriksen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Møde med krigsveteran

Under opholdet i Israel arbejdede hun i et suppekøkken, hvor hun bl.a. mødte en ældre fattig jøde, der var krigsveteran.

– Jeg hjalp ham med at sætte et kosher-simkort i en mobiltelefon – og efterfølgende mødtes vi 7-8 gange og talte sammen i timevis hver gang. Hvor han igen og igen sagde til mig, at jeg ”hadede jøder”.
– Han var en ældre herre – mindst godt oppe i 60’erne, og jeg oplevede, at Gud gav mig energi og kærlighed til ham.
– Jøder er såret af kirken. Nogle kristne har været modbydelige over for jøder. Jeg sagde undskyld til ham på kirkens vegne. Gud gav mig kærlighed til det, forklarer hun.

Krigsveteranen sagde flere gange undervejs til Nanna, at hun gjorde et stort indtryk på ham.
Han kunne mærke hendes store kærlighed til ham. Det var Gud i hende, han mærkede, understreger Nanna Forum Dideriksen.

Hun håber at have været med til at gøre det lettere for ham at tilgive fortidens fortræd.
Nogle gange er det virkeligt udfordrende at være i Guds kærlighed, erkender hun.
Men Gud giver glæde og kærlighed – til at være i, når det er svært – og til at dele ud af.

Vild med Gud

I øjeblikket er Nanna Forum Dideriksen ved at færdiggøre en bachelor om kristendom, kultur og kommunikation – om at udruste unge til at være modkultur.
Hun er født i 1992 i en indremissionsk familie. Hendes far er leder af et hjem fra handicappede, og hendes mor arbejder samme sted. I dag er hun en del af Aarhus Bykirke.

– Jeg har været vild med Gud, siden jeg var helt lille. Da jeg var fem år kom jeg med i en kristen børneklub, hvor jeg var den eneste fra et kirkeligt hjem. Allerede dengang ville jeg gerne stå frem, synge godt med og stå ved det. Stå ved Gud!
– Gud er sej og stor. Men selvfølgelig har jeg op- og nedture ligesom alle andre, siger hun.
Dem klarer hun ofte gennem bøn – og i stilhed foran korset.

Man kan godt risikere at blive i bedre humør af at kigge på Nanna Forum Dideriksen … når hun stråler af glæde … Den glæde fra Gud, som viser vej, beskytter og forandrer – når vi er i den og formidler lyset. Den glæde, som sætter os i stand til at være et lys i mørket uanset hvad.
Hun opfordrer sine kristne brødre og søstre til at fortælle deres egne historier om livet med tro – og dele dem med familie, venner og andre troende, men sidst og især: At dele dem med – og være imødekommende over for ikke-kristne.

Selv er hun blevet udrustet hertil gennem konstant og fortsat videreudvikling af ”personlige våben” i form af egenskaber som tolerance, kærlighed, glæde og en ikke dømmende indstilling til andre mennesker. Alle mennesker.
Ondskab og had skal elskes væk.

Ikke ulovligt

Åbne Døre Danmark understreger, at de ikke smugler bibler ulovligt, men leverer til lande og samarbejdspartnere, hvor distribution af kristen litteratur er besværlig pga. forfølgelse i de pågældende lande.
De rejser, danskere sendes ud på, har primært til formål at opmuntre mennesker, der lever i lande, hvor det at være kristen er særdeles udfordrende – og at give dem mulighed for at læse i en bibel på deres eget sprog.