Kirkens Korshær fejrer 100 år i Aarhus

– Der er ikke andre steder i Aarhus for sådan én som mig, lyder kommentaren fra en af Kirkens Korshærs brugere i Aarhus.

”Der er ikke andre steder i Aarhus for sådan én som mig.”

”Jeg er mere tryg her end i min familie” og ”Her bliver jeg altid mødt med et smil.”

Sådan forklarer tre af brugerne af Kirkens Korshær i Aarhus, hvad Korshæren betyder for dem. Mange af de mest udsatte i Aarhus, de skæve eksistenser, misbrugerne, de psykisk syge og sårbare, de ensomme og de hjemløse har oplevet Kirkens Korshær som et lys i mørket. Her bliver de mødt med nærvær, varme og respekt uanset hvem de er, og hvilken bagage de har med.

Sådan har det været i 100 år. Og sådan bliver det ved med at være. For som borgmester Jacob Bundsgaard siger: ”Uden Kirkens Korshær ville Aarhus være en dårligere by.”
Korshæren driver døgnvarmestue, stofindtagelsesrum, herberg, arbejdsfællesskaber for unge og voksne psykisk sårbare samt butikker med genbrugsting og unika redesign-varer.

Jubilæumsfest over to dage

For at hylde sine brugere, fejre de frivillige og markere 100 år i smilets by, inviterer Kirkens Korshær til jubilæumsfest for og med byens udsatte d. 15 og 16 april i henholdsvis Domkirken, på Store Torv, på Nørre Allé og i Rådhussalen.

Malene Fenger-Grøndahl har skrevet bogen: ”1918-2018: Kirkens Korshær i Smilets By”, som udkommer i forbindelse med Kirkens Korshærs 100 års jubilæum i Aarhus.

Søndag den 15. april er der Festgudstjeneste i Domkirken kl. 14 ved biskop Henrik Wigh-Poulsen og korshærspræst Morten Aagaard. Kl. 15 vil Store Torv danne ramme om en underholdende bog-release med stort kagebord, gospelkoret Mosaik og De Splittergale, samt muligheden for at erhverve sig et eksemplar af Kirkens Korshær i Aarhus’ jubilæumsbog ”1918-2018 Kirkens Korshær i Smilets By”. *
Mandag den 16. april klokken 14 afsløres Kirkens Korshærs nye gavlmaleri af kunstneren Peter Birk i gården i Nørre Allé 25.

Kl. 15 går et stort optog med brugere, frivillige, ansatte og borgere fra Store Torv gennem Midtbyen og slutter på Rådhuset, hvor der fra kl. 17 indbydes til en festlig aften med musik, taler og mad.

Begyndte med værtshusmission i 1918

Da Kirkens Korshær begyndte sit arbejde i Aarhus i april 1918, gik de frivillige på værtshusmission og opsøgte de fattigste familier i byen. Siden har meget forandret sig, men meget er også det samme. For der er stadig udsatte mennesker, som har brug for nærvær, omsorg og respekt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Korshærens vigtigste opgave er at være der for dem, som ingen andre er der for. Det har vi været i 100 år, og det skal vi fortsætte med. Vi kan håbe, at det ikke er nødvendigt om 100 år, men hvis behovet er der, så er vi der også, siger Korshærens leder i Aarhus, Niels Grand Bjørnø.

Også rådmand Thomas Medom (SF) anerkender den nu 100-årige sociale indsats: ”Kirkens Korshær er noget særligt, fordi de i handling og ord står for et simpelt, men revolutionerende budskab: Vi er alle sammen først og fremmest mennesker”, udtaler han.