RFM: Aktiv dødshjælp er ’ude af kontrol’ i Holland

Ingen ved, hvor mange dødsfald i Holland, der er forårsaget af aktiv dødshjælp, skriver Respekt for Menneskeliv.

En hollandsk læge, som medvirker ved assisteret selvmord, skal selv indberette det til myndighederne. Derfor kan man ikke regne med at få nøjagtige statistikker, mener organisationen Respekt for Menneskeliv.

Bladet RFM Nyt henviser til en undersøgelse, som beskrives i New England Journal of Medicine i august 2017. Her nævnes det, at der i 2015 var 7.253 indgreb.

De 6.672 betegnes som ”aktiv dødshjælp”, 150 som ”assisisteret selvmord” og 431 som ”dødshjælp uden patientens samtykke”. Men disse tal stemmer ikke med de officielle statistikker, som nævner 5.556.

Der må altså have været over 1600 indgreb, som ikke blev registreret. RFM konkluderer, at situationen er ude af kontrol og oplyser, at et medlem af en af Hollands regionale kontrolkomiteer har nedlagt sit hverv i protest. Også etikprofessor Theo Boer forlod sit hverv i en af kontrolkomiteerne i erkendelse af, at situationen var kommet ud af kontrol med indførelsen af mobile dødsklinikker.

Selv euatanisi-bevægelsen pioner, psykiater Boudewijn Chabot, erkendte i 2017, at han var ”dybt bekymret” over udviklingen.

Debat om aktiv dødshjælp

RFM holder informations- og inspirationsmøde i biblioteket på Lundby Hovedgade 100, 4750 Lundby den 21. april.

Fra kl. 14.00-16.00 er der et offentlig arrangement med debat-oplæg og efterfølgende diskussion om aktiv dødshjælp.