Saudi-arabisk kronprins: ’Jøderne har ret til Israel’

Saudi-Arabien har ikke noget problem med jøderne, udtalte Mohammed bin Salman i USA.

Kronprins Mohammad bin Salman er kendt for sine reformer i hjemlandet Saudiarabien.

– Ethvert folk har ret til at leve fredeligt i deres egen stat.

Det sagde den saudiske kronprins Mohammed bin Salman og fastslog, at både jøder og palæstinensere har ret til Israel.

– Jeg tror, at ethvert folk, hvorsomhelst, har ret til at leve i fred i deres eget land. Men vi er nødt til at have en fredsaftale for at sikre stabilitet for alle og normalisere de indbyrdes forhold, udtalte kronprinsen til Atlantic Magazine.

Tolerance

Saudi-Arabien, der opfattes som islams fødeland, har traditionelt ikke anerkendt Israel, understreger Reuters. Den saudiske regering har sagt, at en bedring af forholdene mellem landene var afhængig af, at Israel trækker sig tilbage fra de arabiske lande, dvs et område, som palæstinenserne har udtrykt ønske om at overtage.

Men kronprinsens ord varsler måske nye tider.
– Israel er en stor økonomi set i forhold til sin størrelse, og det er en voksende økonomi. Naturligvis har vi mange interesser, som vi deler med Israel, og hvis der var fred, ville der være mange fælles interesser mellem Israel og Golflandene i Gulf Cooperation Council og med lande som Egypten og Jordan, sagde han.

I interviewet sagde Mohammad bin Salman også, at Saudi-Arabien ”har religiøse betænkeligheder” i forhold til palæstinensernes rettigheder og den hellige moské i Jerusalem. Men landet ”har ikke noget imod andre folkeslag”, tilføjede han.

Tegn på normalisering

Også den øgede spænding i forholdet mellem Teheran og Riyadh får eksperterne til at øjne mulighed for en bedring i forholdet mellem Saudi-Arabien og Israel.

Et af de opmuntrende tegn er, at Saudi-Arabien nu har givet tilladelse til, at direkte fly fra New Delhi i Indien til Tel Aviv i Israel må flyve over det saudiske luftrum. Dermed har man ophævet et mangeårigt forbud mod at lade fly mod Israel benytte det saudi-arabiske luftrum.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også fra den israelske side er der tegn på normalisering af forholdet til Saudi-Arabien. Israels kommunikationsminister, Ayoub Kara, har nemlig inviteret Saudi -Arabiens stormufti, Abdul Aziz Al Sheikh, til at besøge Israel.

Under kronprinsens nylige besøg i USA mødtes han da også med pro-israelske lobbyister og flere jødiske grupper.
– Saudi-Arabien har ikke noget problem med jøderne, fastslog han under besøget i USA.

Nye tider i hjemlandet?

Den saudiske kronprins, som kun er 32 år gammel, er allerede sat i forbindelse med store forandringer i landet. Han skulle være drivkraften bag fængsling af en række højtstående embedsmænd, der beskyldes for korruption, fortaler for en mere moderat islam og ophævelse af forbuddet mod, at kvinder kører bil.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han går også ind for økonomiske reformer i erkendelse af, at Saudi-Arabiens olie-reserver en dag vil slippe op. Derfor opfører man nu kæmpemæssige solcelle-anlæg i ørkenen.

Da verdens dyreste maleri, Leonardo da Vincis billede af Jesus som Salvator Mundi, for nylig blev solgt for 450,3 millioner dollar (2,8 mia. kroner), blev Mohammad Bin Salman nævnt som den mulige køber.

Dette er dog blevet afvist: Verdens dyreste maleri er nu udstillet på museet Louvre Abu Dhabi i Emiratet Abu Dhabi. Museet viste sig at være at være maleriets hemmelige køber.