Sandy Millar deler erfaringer om Alpha og ægteskab

Nogle mennesker kan se tilbage på et rigt liv, som har båret meget frugt. Et af de mennesker er den mangeårige præst i Holy Trinity Brompton i London. Under Sandy Millars ledelse voksede menigheden fra et par hundrede til 4.500 mennesker. Sandy var med til at lave det succesfulde Alpha-kursus.

– Grunden til, at de fleste kirker ikke bliver større end cirka 100 mennesker er, at præsten ikke personligt kan drage omsorg for flere. Der kommer de mellemstore grupper ind i billedet, for det er gode steder at få venner. Folk kommer i kirke af mange forskellige grunde, men de bliver i kirken, hvis de får venner.

I dag er den tidligere seniorpræst Sandy Millar 78 år og har mange erfaringer og oplevelser at øse af. I Holy Trinity Brompton, eller HTB som kirken kaldes, blev Alpha-kurset designet og udviklet.

For nylig var Sandy Millar og hans kone Annette i Danmark for første gang som gæstetalere på Byens Valgmenigheds menighedslejr.

Sandy Millar svarer uden betænkningstid på spørgsmålene og begynder de fleste svar med formuleringer som ”Jeg ved ikke, hvad andre skal gøre, men jeg kan fortælle, hvad jeg tænker.” eller ”Det her er min erfaring.”

Fra 120 til tusinder

Sandy Millar arbejdede som advokat i ti år, før han oplevede et kald til at blive præst. Han tog på det engelske præsteseminarium og blev ordineret i den anglikanske kirke som 35-årig.

Da Sandy Millar kom til HTB, havde kirken cirka 120 ældre kirkegængere. Da menigheden begyndte at vokse, besluttede Sandy Millar at ændre kirkens struktur. Da han kom til kirken, var mange allerede i cellegrupper. Som noget nyt introducerede han større grupper på 15-20 mennesker. Grupperne bestod ofte af to eller tre cellegrupper.

”Se på din kones ansigt. Er hun glad?
Hvis du arbejder for meget, påvirker det hele familien”

– Grunden til, at de fleste kirker ikke bliver større end cirka 100 mennesker er, at præsten ikke personligt kan drage omsorg for flere. Der kommer de mellemstore grupper ind i billedet, for det er gode steder at få venner. Folk kommer i kirke af mange forskellige grunde, men de bliver i kirken, hvis de får venner, siger Sandy Millar, mens han sidder i forårssolen på en bænk ved en stor legeplads, der er fuld af begejstrede børn på menighedslejr.

Sandy Millar mødtes hver måned med lederne for de store grupper. Lederne fik erfaring med at holde oplæg, have pastorale samtaler og bede for folk og blev på den måde en slags lægpræster. Omkring 80 af de frivillige, som ledte grupperne, endte selv med at blive ordinerede som præster og arbejder nu i kirker i hele England.

Ægteskabet er et kald

Når man spørger Sandy Millar, hvordan man holder i det lange løb med et krævende job, taler han flere gange om ægteskabet og familien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Biskoppen, som ordinerede mig, sagde: ”Dit første kald er dit ægteskab”. Jeg var overrasket, for jeg havde troet, at han måske havde sagt, at mit første kald var Gud eller kirken, husker Sandy Millar og uddyber:

– Se på din kones ansigt. Er hun glad? Hvis du arbejder for meget, påvirker det hele familien, forklarer han.

Tid til børn

Annette havde læst middelalderhistorie på universitetet, men blev hjemmegående, da hun og Sandy Millar stiftede familie. Som præstefamilie med fire børn lagde de vægt på ikke at invitere mennesker med store problemer med hjem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Folk med problemer så jeg i løbet af ugen. Om søndagen efter gudstjenesten inviterede vi kun folk med hjem til frokost, som var spændende og interessante for børnene. De har ikke valgt at være i tjeneste, og det er vigtigt at vise dem, at den kristne tro er normal, fortæller Sandy Millar, som trods et travlt arbejde gerne ville have tid til børnene og tale med dem.

– Hver lørdag morgen tog jeg vores teenagesøn med ud at spille golf. Jeg lyttede og lyttede, men fik også sagt små ting her og der, siger Sandy Millar.

”Grunden til, at de fleste kirker ikke bliver større end cirka 100 mennesker er, at præsten ikke personligt kan drage omsorg for flere. Der kommer de mellemstore grupper ind i billedet, for det er gode steder at få venner.”

Sunde grænser

I løbet af årene har Sandy Millar været bevidst om at passe på sig selv og sit ægteskab.

– Da vi begyndte at rejse rundt i verden og fortælle om Alpha, anbefalede jeg staben, at de altid rejste sammen med deres ægtefælle. Det gjorde Annette og jeg også. Kristne skal ikke være naive omkring disse ting. Annette og jeg har altid haft det sådan, at jeg beder med mænd, og hun beder med kvinder, fortæller Sandy Millar, som anbefalede det samme for folk, som bad for andre i kirken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Billy Graham var aldrig alene i et lokale med en kvinde, og man er nødt til at tale om de her ting. Ellers kan der opstå komplikationer. Mænd og kvinder ser ting forskelligt, siger Sandy Millar og er tydelig om, at man ikke skal lade sig presse.

– Jeg kan huske, at der en søndag var en kvinde, som ønskede udfrielse. Jeg sagde, at jeg ikke kunne lige nu, men at vi kunne gøre det i løbet af ugen. Hun var meget insisterende på, at hun havde brug for det nu. Men jeg holdt fast i mit nej, fortæller Sandy Millar og fortsætter:

– Man skal selv have styringen med sin tjeneste. Jeg ønsker ikke, at en person får mig til at gøre noget, som jeg ikke har lyst til.

De vigtige pauser

For at kunne holde i det lange løb er der brug for både korte og lange pauser.

– Det er vigtigt at have milepæle. Det kan eksempelvis være, at ”Til påske tager vi væk i ti dage”, eller det kan være sommerferien. Derudover er det vigtigt med en ugentlig fridag med familien. For mig var det lørdag. Derudover havde jeg fri fredag til at være sammen med Gud. Jeg begyndte dagen med at læse bibelkommentarer og skrive breve, der krævede omtanke. Derefter gik jeg en tur i en park og diskuterede med Gud, fortæller Sandy Millar.

– Det er vigtigt at sikre sig, at man får pauser. Vi undervurderer pausens vigtighed. Hvis du arbejder for meget, rammer det dig på et tidspunkt, og det hjælper ingen. En ordentlig ferie er vigtig, understreger han og opsummerer, at pauser og ens liv med Gud er vigtigt. Og at man selv er ansvarlig for det.

– Hold øje med dit liv med Gud og med din kone. Find din egen måde, og gør det, så det virker for dig, siger Sandy Millar, før han går tilbage til sit værelse for at få et hvil inden maden og talen til aftenens møde.

Pauser er vigtige. Særligt når man er 78 år og fortsat deler ud af sin viden og erfaring.


Alpha

Alpha er et kursus over 10 aftener og en weekend, hvor der er mad, et oplæg og masser af tid til spørgsmål og diskussioner om tro, liv og mening. Oplæggene handler eksempelvis om, hvem Jesus er, hvad man skal med kirken, og hvordan Gud kan være god, når der sker så meget ondt.

26 millioner mennesker verden over har været på Alpha, og mange danske kirker holder også kurset.

Se mere på www.alphadanmark.dk


Holy Trinity Brompton (HTB)

Sandy Millar begyndte som hjælpepræst i kirken Holy Trinity Brompton i London i 1976. Dengang var der 120 kirkegængere, og Alpha var et kristendomskursus for kristne.

I 1985 blev Sandy Millar ledende præst, og han bad den unge Nicky Gumbel om at udvikle kurset, så det passede til folk, der endnu ikke var kristne.

I dag er der to Alpha-kurser om året i HTB, hvor der hver gang er cirka 1.000 deltagere. Omkring 4.500 mennesker kommer hver søndag til gudstjenesterne i HTB. Sandy Millar var seniorpræst i HTB til 2005. HTB er en del af den engelske, anglikanske kirke, som svarer til den danske folkekirke.

Se mere på www.htb.org