Stakkels Prins Harry

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Der er ingen tvivl om, at den britiske prins Harry og den amerikanske skuespiller Meghan Markle, der i lørdags blev viet ved en storslået bryllupsceremoni på Windsor Castle, udadtil ligner det perfekte par. Hollywood kunne ikke have iscenesat eventyret bedre.

Alligevel må jeg indrømme, at jeg tænkte “stakkels prins Harry”, da hans forlovede kort før brylluppet udtalte: “Harry er også feminist.” Underforstået ligesom Meghan Markel selv, der har en fortid ikke bare som skuespiller men også politisk aktivist. Hun har tordnet imod Trump, som hun mener er sexist. Talkshow værten Oprah Winfrey, som er feminismens ypperstepræstinde, var også med til brylluppet.

Under bryllupsceremonien vidnede parrets kropssprog tydeligt om, hvem der bestemmer i forholdet. Prins Harry virkede lettere forfjamsket, mens Meghan Markle stod rank og rolig som en marmorsøjle. Det var hende, der udstrålede mandlig magt og overblik og Harry kvindelig beundring af manden. Rollerne var vendt om.

Også den prædiken, som den sorte amerikanske episkopale biskop Michael Curry holdt, satte indirekte feminismen på dagsordenen. Han holdt en brandtale af en prædiken, hvor han gentog, at kærligheden er vejen (love is the way). Han fremmalede et scenarie, hvor vi mennesker kan forvandle jorden, skabe en ny verden, hvis vi vælger kærligheden. Ligesom John Lennon i sangen “Imagine”. Det lyder rigtigt og smukt, men det har ikke noget med kristen kærlighed at gøre.

Det er ren new age og venstrefløjspolitik forklædt som kristendom. Curry definerede aldrig, hvad kærlighed er. Er det når en mand eller kvinde vælger en skilsmisse, der splitter familien ad, af kærlighed til en ny partner? Eller selvmordsbomberen sprænger sig selv og andre i luften af kærlighed til koranen?
Currys kærlighedsopfattelse er et politisk utopia langt fra kristendommen. Jesus understreger, at hans rige ikke er af denne verden. Feminismen prædiker denne nye globale politiske kærlighedskultur, der misbruger kristne kernebegreber til en ideologi med spirituelle undertoner om, at mennesker kan nå et højere bevidsthedniveau og omskabe verden ved egen kraft. Og dem, der ikke vil, er der ingen nåde for. De betegnes som hadefulde.

Feminismen og den falske kærlighedsforståelse er en gentagelse af syndefaldet. Eva, der lytter til slangen og manden, der følger hende blindt i stedet for Gud. Stakkels prins Harry.