Børn lærer om Gud i naturen
Norske menigheder kan få hjælp til at gøre børn og unge til ”jordvenner” med inspiration fra en ny bog.
– Vi opfordrer kirkelige ansatte til at tage børn og unge med ud i naturen som en del af trosoplæringen, siger Eldbjørg Leinebø Ekre, der er rådgiver for kirkelig undervisning og redaktør af bogen ”Jordvenn”.
Med den nye bog vil det kirkelige pædagogiske center IKO inspirere til brug af naturen og nærkontakt med skaberværket som en integreret del af den kirkelige oplæring.
Aktiviteter i naturen
Bogens 11 forskellige forfattere foreslår så forskellige aktiviteter som vandreture, stilletid, friluftsgudstjenester, oplæg om globalt ansvar, diakoni, affaldsindsamling og smagen på frugt og bær.
– Lad børn opleve naturen med alle sanser: Lugte, føle, smage og være til stede. Naturen i sig selv er jo en skattekiste. Du kan knytte naturen til bibelske tekster og formidle centrale ting om kristen tro, siger Eldbjørg Leinebø Ekre.
– Vi er selv en del af naturen og har en relation til dyr, andre mennesker, naturen, fjeldet, havet og jorden. Jesus selv var jo en som vandrede. Når han skulle snakke med sine venner, tændte han bål og lavede mad. Det var meget jordnært, forklarer redaktøren.
Samisk kristen tænkning
”Jordvenn” er udgivet på IKO i samarbejde med Samisk kirkeråd og Kirkens Nødhjelp og med støtte fra «Størst av alt – trosopplæring i Den norske kirke». Derfor står også samisk kristen tænkning centralt i bogen.
– Nærhed til naturen har været, og er, vigtig i den samiske kultur – også i trosformidlingen. Både i hjemmene og i menighederne formidles en jordnær kristen tro, siger Elgbjørg Ekre.
Seniorrådgiver i Samisk kirkeråd, Tove-Lill Labahå Magga, forklarer, at samerne har flere kristne ritualer knyttet til det at færdes og opholde sig i naturen.
– Den kristne praksis som er udviklet hos samerne, kan give inspiration til en trosoplæring, hvor alle børn, som deltager, kan blive bedre kendt med Guds skaberværk og opfatte sig som en del af det, fastslår Tove-Lill Magga.
Forfatterne opfordrer folk til at anvende bogens forslag i nærmiljøet. Samtidig kan man fastslå, at en jordven er en person, som respekterer skabelsen, sig selv og sine medmennesker.