Kirke opgiver nadver af frygt for ebola

Ebolaudbruddet i DRC har fået den katolske kirke til at stoppe brugen af sakramenterne.

Den 33-årige amerikanske lægemissionær, Kent Brantly, hjalp ebola-patienter på et hospital i Liberia i 2014, da han selv blev smittet. Han var dødssyg, da han blev fløjet til behandling USA. Efter endt behandling fortalte han verdenspressen om forløbet og om sin tro på Gud.

Ebola-epidemien i det centralafrikanske land DR Congo har fået den romersk-katolske kirke til at aflyse brugen af sakramenterne for at hindre yderligere spredning af den dødelige sygdom.

Det skriver Religion News Service fra Nairobi.

27 døde siden april

Katolikkerne vil ikke længere døbe, konfirmere, ordinere eller salve deres medlemmer i de nordvestlige dele af DRC, som er hårdets ramt af eboloudbruddet. Det nye regulativ gælder i ærkebispedømmet Mbandaka-Bikoro, hvor godt halvdelen af de 1,2 millioner indbyggere er katolikker.

Ærkebiskop Fridolin Ambongo Besungu har aflyst brugen af sakramenter, der kræver fysisk kontakt mellem mennesker. En af stiftets præster blev smittet, men han er nu i bedring, oplyser ærkebiskoppen.

– Det handler om at forebygge spredning af ebola-blødningsfeberen, forklarer Besungu.

I praksis vil biskopper og præster i de berørte områder uddele nadveren fra hånd til hånd og ikke fra hånd til mund. Også fredshilsenen, som typisk foregår med håndtryk og omfavnelser, vil nu kun blive udtrykt med ord.

Stabilisering på vej?

Der er dog tegn på bedring i situationen. Til forskel fra tidligere ebola-udbrud, som har kostet tusinder af afrikanere livet de seneste år, kan man nu bruge forebyggende vacciner.

– Vi er forsigtigt optimistiske, siger WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, om det nye udbrud i DR Congo.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den dødelige virus har dræbt 27 mennesker, siden den brød ud i starten af april. Der er bekræftet 38 tilfælde af ebola, mens flere er under mistanke for at være smittet med virussen.

Smitten er konstateret i et isoleret område med dårlig infrastruktur i det fattige land.

– Af alle lande på det afrikanske kontinent, så er DR Congo det sværeste at arbejde i. Fordi den humanitære og politiske situation er så kaotisk, forklarer Line Grove Hermansen, der er kommunikationsdirektør i Unicef Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Læger uden Grænser går der 2–21 dage, før den smittede får influenza-lignende symptomer med bl.a. høj feber, muskel- og mavesmerter. Siden følger der opkastninger, diarré, udslæt og lever- og nyresvigt, og til sidst kan der opstå både indre og ydre blødninger.

Sygdommen smitter gennem kropsvæsker som spyt, blod, sæd, sved og opkast. Derfor går det let ud over ud over dårligt beskyttet sundhedspersonale eller slægtninge, som rører ved syge eller afdøde.