Kirke starter ’mødregruppe’ for barnløse kvinder

Kirken skal have et tilbud til de mange ufrivilligt barnløse, mener nordjysk præst.

– Jeg har fornemmet behovet for et samtaleforum hos ufrivilligt barnløse kvinder. Det bør kirken gøre noget ved, mener sognepræst Susan Bisgaard Storm. Foto: Carsten Sørig

I Bangsbostrand Kirke har man netop startet en samtalegruppe for ufrivilligt barnløse kvinder. Behovet er kæmpestort, ikke mindst i kirken, mener initiativtager og sognepræst Susan Bisgaard Storm.

Præsten fortæller om initiativet i nyhedsbrevet fra Aalborg Stift. Til Udfordringen siger hun, at det også har været omtalt i flere nordjyske aviser og på Facebook.

Kirkerne bugner med tilbud til nybagte forældre, fx babysalmesang, dåb og spaghetti-gudstjenester. Men der mangler et rum, hvor barnløse kvinder kan mødes. Derfor starter Bangsbostrand Kirke denne sommer en mødregruppe for ufrivilligt barnløse. Gruppen skal mødes fire gange årligt og er et tilbud til kvinder på tværs af hele stiftet.

”Jeg møder ofte de barnløse kvinder. De er mange, men jeg oplever, dét at være barnløs stadig er tabubelagt. Derfor kan det være svært at finde ligesindede,” fortæller Susan Bisgaard Storm.

Mødre uden børn?

Det nye tilbud kaldes en mødregruppe, fordi barnløshed for mange kvinder handler om andet og mere end et barn. At være mor er nemlig også en identitet.

”Mange føler sig ofte udenfor, når snakken går om bleer, amning og vuggestuepladser. For når man bliver mor, så bliver man automatisk en del af et fællesskab, der tydeligt er defineret ved rollen ’at være mor’. Og er du ikke mor, så står du udenfor,” siger Susan Bisgaard Storm.

“Er det min egen skyld? Er jeg ikke kvinde nok, siden jeg ikke kan få børn?”

Især de barnløse kvinder føler dette behov, derfor vil den nye gruppe kun være for kvinder.

– Det at være barnløs kan være forbundet med megen skyld og skam relateret til ens kvindelighed. Er det min egen skyld? Er jeg ikke kvinde nok, siden jeg ikke kan få børn? Hvorfor kan min mand ikke give mig det barn, jeg længes efter? Som i en almindelig mødregruppe skal der være plads til at få luftet frustrationerne – også over mændene, som kæmper side om side med kvinderne i projekt baby,” siger Susan Bisgaard Storm.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hun understreger, at tilbuddet gælder kvinder bosat i hele Aalborg Stift. Samtidig vil det for nogle barnløse også være lidt lettere at mødes med ligesindede udenfor lokalområdet.

Kirken kan og bør hjælpe

Ifølge statistikken kommer 9,1% af alle danske børn til verden efter fertilitetsbehandling. Forud for behandlingen har mange oplevet flere års kamp, frustrationer og skuffelse, fordi ønskebarnet ikke kom.
Derfor er det på høje tid, at kirken kommer på banen med et tilbud. For Folkekirken bør forholde sig til virkeligheden i Danmark anno 2018, mener Susan Bisgaard Storm.

Der findes mange tilbud for ufrivilligt barnløse, men kirken kan bidrage med hjælp til samtalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”For mange kan længslen efter at blive mor medføre en eksistentiel krise. Man hører igen og igen, at børn giver livet mening. Men hvad når man ikke kan få børn? Hvad er meningen med livet så? Og hvordan kommer man videre? Sorgen over ikke at få et ønskebarn. Prøvelserne ved at forsøge igen og igen. Frygten for at miste det lille liv, som vokser inde i maven. At være i det svære. Det er dét, kirken kan,” fastslår Susan Bisgaard Storm.

Et værested

Susan Bisgaard Storm understreger, at kirkens tilbud skal være ”et følelsesmæssigt åndehul”, hvor man kan tale med ligesindede.

– Her er der ikke fokus på, hvad du skal gøre, spise eller læse for at blive gravid. Her kan du bare være. Min rolle som præst er blot at facilitere samtalen og sikre, at alle får mulighed for at sætte ord på deres tanker, hvis de ønsker det”, siger hun.

De forbudte følelser

Sognepræsten understreger, at den nye samtalegruppe vil kunne rumme alle slags tanker – også de forbudte. Det kunne være jalousien over venindens babylykke. Had til kroppen eller systemet over mislykkede behandlinger. Vrede mod Gud, manden eller selvlede, fordi man har disse ’forbudte’ følelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”At være ufrivilligt barnløs kan få de allerværste sider frem i én. Og dem skal der være plads til her. Hvis ikke kirken kan rumme dem, hvem kan så?”, slutter Susan Bisgaard Storm.

Gruppen mødtes første gang i Hånbæk Kirken i Frederikshavn den 21. juni. Der er afsat endnu tre aftener til samtalegruppen. Fra kirken kan man, hvis vejret tillader det, gå en walk-and-talk tur i de grønne omgivelser.


Ufrivillig barnløshed

Hvis et par har forsøgt at få et barn igennem et år uden en graviditet, betragtes parret af sundhedssystemet som ufrivilligt barnløst. Herefter kan parrets egen læge undersøge dem og evt. henvise til fertilitetsbehandling.

Det lykkes for ca 80% at blive gravid i løbet af det første år.

Ca. hvert 5. par har en eller flere perioder med infertilitet.

Hvert 8. barn i dag er kommet til verden ved hjælp af behandling.

Kilde: Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse