Mønter fra Ezras tid fundet i Israel

Fem mønter fra det 4. århundrede før Kristus er blevet fundet i Jerusalem. En ekspert kalder det et ”sjældent fund”.

Mønterne måler ca. 7 mm i tværmål, skriver den israelske nyhedsside YNETNews.com. Tre af mønterne er intakte og kan tydes.

“Gennem 150 års arkæologiske udgravninger i det gamle Jerusalem har man kun fundet fem af disse mønter. Nu har vi tre hele mønter sammen med to beskadigede, tilsyneladende fra samme serie, og jeg forventer, at vi vil finde flere i fremtiden,” udtaler Zachi Dvira fra the Temple Mount Sifting Project.

Mønterne bærer indskriften ”YHD”, som refererer til den persiske provins Yehud. Den persiske kong Kyros tillod jøderne at vende tilbage til Jerusalem (538 f.Kr.). Senere kom genopbygningen af templet og en religiøs fornyelse, som det beskrives i Ezras Bog og Nehemias’ Bog.

”Dette er de første mønter præget af jøderne nogensinde. De udtrykker folkets tilbagevenden til landet efter det babylonske eksil. Samtidig opretholdt de diplomatiske forbindelser med det regerende kejserdømme, Persien – det var ligesom vores relationer med USA nu om dage,” sagde Dvira til YNETNews.

– Det er ironisk, at man i denne tid, hvor iranerne åbent taler om at ødelægge Israel, finder mønter fra en tid, hvor det persiske regime var venligt indstillet overfor jøderne og tillod dem at leve med værdighed i Israel, tilføjer Dvira.

Mønterne viser billedet af en ugle, som menes at være kopieret fra græske mønter.