Sig tak frem for ak!

Af Poul Henning Krog
Læge og forfatter

For mange år siden fik vores cd-afspillere en pauseknap. For få år siden blev begrebet en pytknap introduceret. Jeg foreslår, at vi yderligere introducerer en påskønnelsesknap.

Påskøn og tænk dog på, hvor meget der fungerer. Bilen melder selv til service og viser en kaffekop, hvis chaufføren er træt og trænger til en pause. Når man kører forkert, anmoder en venlig og yderst tålmodig stemme om U-turn. Når føreren alligevel siger pyt, finder GPS blot en ny rute. Vask, tørring og opvask klares i en fart, og alle husets hårde hvidevarer bipper og blinker, når de har udført deres opgave.

PBS klarer alle regningerne, og skat beholder automatisk deres del. Nem id kan efterhånden bruges overalt – lægerecepter via FMK, digitalpost, forsikringer og bank. Servicekontrakter og forsikringer på det meste. Maden bestilles på nettet og leveres på det ønskede tidspunkt, og bilen kan leases. Pizzabudet kører også trofast rundt, og skrald og storskrald afhentes automatisk. Skorstensfejeren til brændeovnen og VVS-manden til gasfyret kommer af sig selv. Indkaldelse fra tandlæge og helbredstjek sker automatisk.

Tøj kan bestilles på nettet, og avisen og nyheder leveres på iPhonen. Hjemmeservice, rengøring, havehjælp og hækklipning kan bestilles. Håndværkere giver mulighed for håndværkerfradrag. Bilen kan blive vasket, mens man arbejder, cyklen kan ligeledes repareres, og post leveres direkte til arbejdspladsen. Lækker mad serveres fra firmaets billige kantineordninger, og kaffe skænkes ad libitum. Børneinstitutionernes pædagoger stimulerer og passer de mindre børn, før skole og fritidsordningen tager over.

Der bruges således nærmest ingen pause- eller pytknap, når det gælder effektivisering, service og hjælp til selvhjælp.

Pytknappen kan bruges til at vælge mennesker fremfor ting og perfektion. En i min familie sagde, hvis hele huset skal gøres rent, inden vi kan få gæster, får vi ingen gæster. Alt for mange får stress. Pause- og pytknappen kan bruges for at undgå stress.

Hvad med at skrue forventningerne lidt ned, og lade tiden komme fremfor at lade den gå?

Hvad er det egentlig, vi skal nå?


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Påskønnelses-knappen må og kan bruges konstant. Tænk hvor meget der fungerer!

Er det derfor ikke oplagt at sige tak frem for ak?

Påskøn tiden! For tiden kommer hele tiden i store mængder, og ovenikøbet gælder det om tiden, at Guds nåde er ny hver morgen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Lad os endelig have øje for øjeblikkets øjeblikkelighed, for tiderne forandres, men mennesker er fortsat mennesker. Mennesker trives med påskønnelse, for påskønnelse er faktisk oxygen for sjælen. Livets mange gaver er ikke en selvfølge.

Har du i dag påskønnet din ægtefælle og kernefamilie?

Har du ringet til dine nærmeste og taknemligt anerkendt deres omsorg?

Har du ladet dig berige af samt påskønnet din åndelige familie – kirken?


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Har du ved givne lejligheder sagt tak til alle dine hjælpere, naboer, genboer, kassedamer og servicefolk?