Uro i Nicaragua truer dansk gadebørns-projekt

Tove Videbæk skal besøge det danske projekt ”Børnenes Liv” i september, men rådes nu af lokale til at afvente den farlige udvikling, der kan føre til en ny borgerkrig.

På billedet fra 2013 ses Tove Videbæk sammen med glade børn i den lokale kirkes skole i hovedstaden Managua.

– Vi har modtaget nogle foruroligende meldinger fra Nicaragua. Således har der i et par måneder været demonstrationer på gaderne, som hæren og politiet har skudt direkte ind i, og omkring 200 mennesker er blevet dræbt, og derudover er mange forsvundet og savnes.

Det fortæller tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk, som også er formand for den danske hjælpeforening ”Børnenes Liv”, som hjælper gadebørn i det mellemamerikanske land Nicaragua.
Nicaragua styres af Daniel Ortega fra det socialistiske parti FSLN – også kaldet sandinisterne.

De kom til magten efter borgerkrigen i 1979. I 1990 tabte han magten ved demokratiske valg til de borgerlige og liberale partier.

Men i 2006 kom Ortega igen til magten og blev senest genvalgt i 2016, men da boycottede de borgerlige valget, hvis resultat de ikke anerkender.

I april 2018 udbrød der demonstrationer, som er fortsat siden og lokale folk frygter, at det kan føre til en ny borgerkrig.

200 er dræbt af militær og politi
– Det kan ende med en reel borgerkrig. Vent med at købe flybillet, lyder advarslen fra venner i Nicaragua til Tove Videbæk fra Børnenes Liv.

En nicaraguansk bekendt, som sædvanligvis er velunderrettet, skriver til Tove Videbæk:

”Nu er over 200 blevet myrdet. Hundreder er kvæstede, og der er ingen tegn på, at det stopper. En af de sidste, der blev skudt, var en 12-årig dreng, der ville bære vand til nogle demonstranter. Han blev skudt af en politibetjent!

Der er noget ”ondt”, der hærger Nicaragua i øjeblikket … En mor til en af de dræbte unge siger: ”Vi har oplevet to krige, og dog kan intet sammenlignes med det, vi oplever her og nu.” … Ingen ved, hvordan dette vil ende …


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkerne afholder massive bønne-arrangementer på gaderne i hovedstaden Managua.

I går fløj et fly lavt hen over en protesterende gruppe og smed et insektmiddel (pesticid) ned på dem. En meget uhyggelig oplevelse – det er virkelig ondskab!

Demonstranterne på gaden består af familier, børn, ældre og unge … Unge holdes i fængslerne uden dom. I byen hærger bøller og bander om natten. Og hospitalerne har fået besked om, at de ikke må behandle demonstranter, som er kommet til skade…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Manglen på benzin og mad er blevet meget værre. Der har været en massiv national strejke i hele landet … Volden fortsætter og bliver værre og værre.

I går (d. 16. juni) blev en præst og hans familie med små børn brændt levende i deres hus, fordi de ikke ville åbne deres hjem for en gruppe paramilitære mænd.

En anden kristen families søn blev sat i fængsel, selv om han ikke havde gjort noget, og de har ikke lov til at kontakte ham. Det er frygt-indgydende! … Konflikten er et monster. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg troede at tiden i 1980’erne (med borgerkrige m.v.) var svære tider – men det forberedte os åbenbart blot på det, som vi oplever lige nu!”

En anden god ven skriver til den danske hjælpeforening fra Nicaragua, at ”flere er meget bange for, at det kan ende i en reel borgerkrig … som det ser ud nu, skal du nok vente med at købe flybillet, indtil der er kommet noget mere kontrol over situationen.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Advaret mod at rejse

Tove Videbæk planlægger ellers at tage til Nicaragua i slutningen af september for at tage hul på næste udviklingstrin i forbindelse med Børnenes Liv og projektet for gadebørn.

Men nu er det tvivlsomt, om hun kan rejse.

– Vores ven i Nicaragua påpeger i sin e-mail (af 19. juni), at Udenrigsministeriet advarer imod at rejse til Nicaragua, hvis det ikke er meget nødvendigt. Det er klart, at vi vil lytte til disse advarsler, men projektet holder vi fast i – vi korresponderer, og vi udvikler projektet sammen med vore gode samarbejdspartnere i Nicaragua og lederen af projektet i Tanzania, fortæller Videbæk.

Dansk-afrikansk projekt skal hjælpe småbønder

Hun henviser til et projekt, som er udviklet af danskere i Tanzania. Med støtte fra Rockwoolfonden er det nu planen at hjælpe gadebørn til at blive dygtige landmænd ved at involvere de lokale småbønder.

– Vi synes det er lidt fantastisk, at et projekt, som er udviklet i Tanzania af kristne danskere – sammen med tanzanianske landbrugs-eksperter og Rockwool-fonden, og som pt. via IAS udvikles videre på Sanjaranda i Tanzania – kan blive til glæde for forhenværende gadebørn og fattige små-bønder i Nicaragua – og i det lange løb for landbrug og økonomien i hele landet. Vi synes, at det er fantastisk! Tak, om I vil være med at tænke på og bede – både for Nicaragua, for dette projekt og for gadebørnene i Nicaragua, slutter Tove Videbæk.