Yoga gør dig mere egoistisk

En lang række danskere mediterer og dyrker jævnligt yoga og mindfullness, som i disse år er blevet populære måder at skabe en oase af ro i en stresset hverdag. Mange gør det også, fordi de mener, at det mentalt set hjælper dem til at blive mindre selviske og mere åbne for andre, mere hjælpsomme og kærlige.

Men nu peger ny forskning på, at hvis man dyrker meditation og yoga med det formål at blive mindre selvisk, så er det faktisk spild af tid. Meditation og yoga gør nemlig, at ego’et vokser. Det viser en undersøgelse, som forskere på University of Southampton netop har offentliggjort. De personer, der medvirkede i undersøgelsen, viste tydelige tegn på, at de synes bedre om sig selv, efter de havde dyrket den østlige praksis. De var, kort sagt, blevet mere egoistiske og mere selvoptagede efter øvelserne, der er 5000 år gamle.

Denne nye forskning står i skarp kontrast den udbredte opfattelse af, at yoga og meditation gør mennesker mindre selvoptaget og øger opmærksomheden på andres ve og vel, ja på hele menneskehedens.

Forskerne diskuterer nu undersøgelsens resultater, hvor nogle mener, at det er den særlige vestlige udgave af buddhismen, som bevirker den bevislige selvoptagethed. Det skyldes, at vi i forvejen er så fokuseret på invidualisering og selvrealisering, at meditation får den drejning.

Men forklaringen kunne også være, at der ikke findes noget egentligt gudsbegreb i buddhismen. Den buddhistiske meditation handler om at komme overens med lidelsen og acceptere det “store intet”, som man søger at blive atomiseret i. Altså en opløsning af personligheden.

Hinduismen har nok et begreb om noget guddommeligt, men det er abstrakt. Der findes ingen personlig gud at relatere til i de østlige religioner og filosofier. Derfor kræver det overordentligt stor styrke ikke at blive selvcentreret i sådan en form for meditation.

Menneskets medfødte trang til selv at ville være gud, som kristendommen forklarer ved arvesynden, sætter sig igennem. Den kristne tradition lærer os i stedet at påkalde Jesus som centrum for vores meditation.

Den ortodokse Jesus-bøn: “Herre Jesus Kristus, forbarm dig over mig, en synder” har været anvendt i kristen meditation siden ørkenfædrene. Denne bøn sikrer mennesket imod tomhed og selvoptagethed og tilfører os det, som er den største glæde ved at meditere, nemlig den fuldkomne kærlighed, som er livets formål og fylde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: