Jøderne skal elskes ind i troen

Kristne har nøglen til at nå jøderne med de gode nyheder, siger den Jesus-troende jøde Maxim Katz.

Maxim Katz (til højre) besøgte i uge 34 Danmark som rejseleder for en gruppe Holocaust-overlevende jøder fra Israel. Her ses han på Gammelbro Camping sammen med Leif Sonne-Mortensen fra organisationen Ordet og Israel, som havde inviteret gruppen.

Rejseleder Maxim Katz går dårligt på grund af spastisk lammelse og må hver nat have gang i sit dialyseapparat. Han har netop tolket mit interview med en russisktalende kvinde, da jeg beder ham fortælle, hvordan han selv kom til tro på Jesus.

– Det er en lang historie, siger Maxim undvigende. Men han går med til at gøre den lange historie kort:
– Jeg blev født i Sovjetunionen i 1976, og jeg kom til Israel i 1996. Men Jesus fandt mig, og jeg blev døbt i 2000.

Mødte glade kristne

– I mange år var jeg ikke-troende og levede som hjemløs. Der var nogen, som delte de gode nyheder med mig, og jeg var med til nogle bibelstudier i 1997. Dengang afviste jeg det, men i 2000 blev jeg klar over, at jeg søgte noget åndeligt i mit liv, så jeg opsøgte de kristne igen. De var rigtig søde, og deres forhold til hinanden var anderledes end noget, jeg ellers havde mødt.

De sagde altid: ”Gud ske lov!”, uanset hvordan de havde det. Jeg var derimod én, der altid beklagede mig. Jeg fandt kun mig selv god nok!

Da jeg spurgte, hvorfor de troende var så glade, sagde én: ”Jeg er glad på grund af Jesus!” Så det syntes jeg var værd at prøve!

Derefter blev jeg døbt i Det Røde Hav og blev volontør på et kristent hostel i Eilat. Senere kom jeg på bibelskole i Jerusalem. Her mødte jeg så folk, der var med i organisationen Chosen People dvs. ’Det udvalgte folk’, som arbejder for at bringe evangeliet om Jesus til jøderne.

Maxim var uddannet lærer fra Rusland. Men i Israel kunne han ikke bruge sin uddannelse til noget. Det virkede, som om alle i landet havde en universitetsgrad.

– Min kommunistiske læreruddannelse var ubrugelig i Israel. Det var nødvendigt med en ny uddannelse, fortæller Maxim.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han boede i en kibbutz sammen med andre unge fra Sovjetunionen. Her blev han uddannet kok og fik efterfølgende arbejde i et hotel. Men så mødte han Jesus.

Missionær

– Jeg drømte ikke om, at jeg skulle blive missionær, siger Maxim. Men før årtusindskiftet måtte mange amerikanske medarbejdere i Chosen People fra tid til anden forlade Israel pga. visaproblemer.

Omkring 1994/95 begyndte Chosen People derfor at ansætte lokale Jesus-troende, og Maxim blev en af de første lokale medarbejdere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er kun få, men vi har visionen om at bringe Jesus til jøderne. Så vi deler bøger ud. Og vi har lært, at venskabsevangelisation virker bedst.

Omkring 2006 indrettede Chosen People et messiansk center. Herefter begyndte et større arbejde blandt Holocaust-overlevende, og der kom støtte til arbejdet fra forskellige fonde.

Jesus kan helbrede

– Gud gav os denne mulighed for at hjælpe, siger Maxim og tilføjer: ”Jesus kan hjælpe folk både med frelse og sundhed”.

Og de holocaustoverlevende og deres familier har et kæmpestort behov for hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Chosen People har nu 18 lokale medarbejdere, altså israelske statsborgere. Mange af dem er tilflyttere fra USA, og de fleste af dem er kommet til tro på Jesus i Israel. Vi har kontakt med 5.000 holocaustoverlevende. Hvert år inviterer vi til fire børnelejre. De er med til at bringe børnene til tro.

– Det er vores vision at hjælpe. Det sker gennem relationer og ved at dele det bedste, vi har. Vi driver også distributionscentre med maduddeling. Her hjælper vi 300 fattige familier med ”madpakker”, som blandt andet indeholder ris og pasta, i fem af de større byer i Israel. Vi har netop modtaget 4 tons mad til uddeling.

I det arbejde har vi også stor glæde af de unge fra Ordet og Israel, som kommer ind i landet med visa til ½ år.

– Kristnes liv gør den største forskel, når det gælder at bringe jøder til Jesus. Når en jøde er blevet Jesus-troende, vil han eller hun sige: Det skyldes den og den. De viste deres liv. De viste kærlighed.

Hvordan møder du selv som messiansk jøde dine med-jøder?
– Først skal man mødes som medmennesker. Derefter kan man dele sin tro. Alle de holocaustoverlevende ved, at vi er messianske jøder. Men de ved også, at vi arbejder sammen med kristne, som elsker Israel, og det gør en forskel.

Et mirakel – en åben dør

– Vi fik kontakt med en kvinde fra Ashkelon, som er ansat ved kommunen. Hun havde en bekendt, som havde været med til en af vores børnelejre – så hun ringede en dag til os for at give os navnene på 600 holocaustoverlevende.

– Jeg troede først, der var sket en fejl. Men nej – de ved godt, at vi er messias-troende, men de er glade for det, vi gør for de udsatte.

– Nu kunne vi så kontakte disse 600 og fortælle dem, at vi havde fået deres navne gennem kommunen. Det er en kæmpe fordel.

– Samtidig tilbød kommunen at skaffe gratis kaffe til alle vore arrangementer. Vi har også haft den oplevelse, at borgmesteren selv kom forbi for at takke os.

– Messianske jøder er nu mere accepterede i Israel end nogensinde før. Men der er stadig problemer, fx i hæren. Min kammerat, som var officer, blev tvunget til at dele værelse med en homoseksuel – bare fordi han er Jesustroende. Og han fik ikke noget ud af at klage over det.

Kristne, husk jeres rødder!

Maxim har en stærk opfordring til den kristne kirke:

– I skal tænke på jeres rødder. Lige nu er kirken tørret ud. I skal huske de jødisk-kristne rødder. Kirken må tage ansvar for, at jøderne modtager evangeliet. Kristne har nøglen til jødernes hjerter. Kristne har et ansvar for, at jøderne bliver frelst.

– I har ansvaret for vores frelse, gentager Maxim og henviser til Romerbrevet kap. 11 vers 11:
”Betød jødernes fald, at alt er forbi for dem? Nej, bestemt ikke. Men da de afviste budskabet, nåede det ud til andre folkeslag. På den måde ville Gud gøre jøderne misundelige.”

– Budskabet skal returneres til afsenderen! Det vil være godt for begge parter. Samtidig er hele denne situation tæt knyttet til nationen Israel. Det er en del af løftet. Og troen på løftet lærer de at kende gennem de kristnes liv.

– En tysk kirke havde inviteret en gruppe holocaustoverlevende på besøg. De havde gjort det rigtig festligt med israelske flag, jødisk musik mm. Men en af deltagerne begyndte at græde og spurgte: ”Hvor var I kristne under Holocaust? Og hvor vil I være, når det sker igen?”

– For nynazismen er i fremmarch, ikke mindst i Tyskland.

– Jøderne har brug for at se vores tro gennem kærligheden. De skal høre evangeliet for at komme tilbage til deres Gud.

75% af de Jesus-troende jøder i Israel er immigranter. Men det er lettere at dele evangeliet med jøder uden for Israel, selv om de traditionelt ikke vil gå ind i en kristen kirke, siger Maxim. Han tilføjer, at nogle af gæsterne på turen til Danmark er praktiserende, ortodokse jøder. De spørger altid, om maden er kosher, og de beder flere gange om dagen.

– Men de fleste holocaustoverlevende er ateister. Det er derfor, den kristne kærlighed er så vigtig, når man vil nå dem med de gode nyheder, slutter Maxim Katz.

__________________________________________________________________________________

Chosen People

I 1862 blev Leopold Cohn født i en ortodoks jødisk familie i Ungarn. Han voksede op i en ghetto og blev forældreløs som syvårig. Derfor bad han Gud om hjælp – og han fik mulighed for at tage uddannelse som rabbiner på en tid, hvor jøderne var meget optaget af Det gamle Testamentes messias-profetier.
Under et besøg i USA besøgte Leopold en messiansk-jødisk forsamling og kom selv til tro på Jesus. Han læste i Romerbrevet 1,16 at evangeliet er ”for jøde først”. Derfor startede Leopold Cohn ’Chosen People’ og var med til at bringe 1.000 jøder til tro.

Chosen People arbejder i Israel, Argentina og Berlin med at bringe evangeliet til jøder.
I Israel får Chosen People bl.a. assistance fra danske volontører, der er udsendt af Ordet og Israel.