Ny film om Maria Magdalene

En stille, meditativ film, som fokuserer på fred og kærlighed – og ikke på det budskab om omvendelse og frelse, som Jesus i øvrigt forkyndte.

Mary Magdalene er en filmisk fortælling om den unge Maria fra Magdala, som levede i Israel på Jesu tid og sluttede sig til flokken af Jesu disciple. Naturligvis må en skildring af hende indebære en hel del tildigtet fri fortælling, når den tager afsæt i de ikke så mange gange, hun omtales i evangelierne.

Så her får vi historien om en giftefærdig ung pige, der trodser faderens og broderens planer. ”Jeg kan ikke gifte mig, jeg er ikke skabt til det liv”, er hendes udsagn; de mener, hun er besat og prøver med dæmonuddrivelse.

Da hun stadig har det dårligt, sender de bud til healeren Jesus. ”Hvad længes du efter?” spørger han hende. Maria længes efter at kende Gud og synes, hun sommetider har mærket hans nærvær. Jesus foklarer, at hun skal lytte til stilheden; Guds nærvær har altid været der – hvad der mangler er blot hendes tro. Maria får fred i hjertet og beslutter sig for, som ene kvinde i starten, at slutte sig til Jesus og hans disciple.

Maria er med, da Jesus giver liv til den døde Lazarus i en lidt anderledes scene end den, der udspilles i Ny Testamente. Jesus siger i filmen ikke noget til skaren – man mangler her som bibellæser fx de vigtige Jesus-ord ”Jeg er opstandelsen og livet”.

Maria er med, når Jesus prædiker og helbreder, er hans assistent, der hjælper med at døbe folk, og hun og Jesus har en særlig dyb åndelig forståelse. De er nærmest et makkerpar.
Jesus forkynder et budskab om Guds rige, der er kommet nær, et rige med fred og kærlighed, fri for had og undertrykkelse.

Rooney Mara spiller Mary Magdalene og Joaquin Phoenix har rollen som Jesus.

Mod slutningen af filmen vandrer de ind i Jerusalem – æselridtet er udeladt. De spiser påskemåltid torsdag aften, men der er ingen indstiftelse af nadveren, ingen Jesus-ord om hvad hans kommende død betyder. Vi ser den korsfæstede lide og dø, ligeledes i tavshed. ”Opstandelsen” skildres ved at Maria Magdalene i solopgangen ser Jesus, der sidder tavs i græsset – men der er ingen betoning af de altafgørende facts om en tom grav! Disciplene beslutter, at nu er det op til dem at føre Jesu arbejde videre og forkynde om fred og Guds rige.

Filmen skildrer fint, hvordan familielivet på Jesu tid kunne have været for Maria (som her hverken er søster til Martha og Lazarus eller tidligere prostitueret).Hele filmen foregår i et roligt tempo, i en nærmest meditativ stemning, stærkt understøttet af filmmusikken.

Filmens budskab om fred og kærlighed er udmærket – men hvis man forventer noget i retning af Jesu stærke forkyndelse fra de fire evangelier, bliver man skuffet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det evangelium om frelse ved tro på Jesus Kristus, som mange af apostlene sidenhen gik i døden for, var en noget stærkere kost end den ret tynde suppe, man får ved at konsumere budskabet i denne på sin vis smukke, splinternye film (2018) – desværre.

Mary Magdalene
Drama. 120 minutter
Originalsprog: Engelsk
DVD. 149,95 kr.
Kan købes på Hosianna.dk

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: