Omsluttet af kærlighed i muslimsk land

En koptisk biskop i Egypten deler ud af sine dybe og givende betragtninger over kristen tro og liv.

Den norske forfatter Eyvind Skeie har gennem en samtale med den koptiske biskop Thomas skabt en på alle måder smuk bog, fyldt med pragtfulde fotos og skønne, dybe og givende betragtninger over kristen tro og liv, som den udfolder sig i biskop Thomas’ tanker og i det kristne center og fællesskab Anafora, som han har stiftet i Egypten.

Bogen ”Biskop Thomas. I kærlighedens cirkel” er bygget op over de tre ord Anafora, Anastasia og Anamnesia – alle tre navne, der er knyttet til centret. Anafora er navnet på selve centret og betyder løft. Det nævnes i liturgien i forbindelse med indstiftelsen af nadveren: ”Løft jeres hjerter”.Anastasia er undervisningsdelen i centret Anafora og betyder opstandelse; og Anamnesia har at gøre med at huske i betydningen at gøre det huskede nærværende i nuet.

Ud fra disse tre betydningsbærende ord kommer biskop Thomas omkring alt fra Guds kærlighed og omsorg, korsets betydning og vor Gudgivne værdi til vores omsorg for medmennesket og naturen på en måde, så det omfatter hele kristenlivet.

Helstøbt og velafbalanceret

Noget af det, som særligt slog mig under læsningen, er det helstøbte og samtidig velafbalancerede og ægte, dybt kristne ved hele fremstillingen. Her er der ingen slagside enten til en humanistisk og ”økologisk” kristendom eller til en ensidig åndeliggørelse af troen. Det skinner også tydeligt igennem, hvordan det ydre pres, som en minoritet i et muslimsk land lever under, rodfæster og styrker troen. Men samtidig er biskop Thomas på ingen måder grænsesættende, men favner alle i Kristi kærlighed.

Gråden og dens styrke

Flere afsnit handler om gråden og dens styrke. Gråden er at åbne sig mod sit medmenneske i ærlighed om sig selv. Den er en måde at vise sin medfølelse og medleven på. Den er et tegn på styrke:
”For min del føler jeg mig ikke svag, hvis tårerne kommer frem i vanskelige situationer” (s. 124).

Det smukkeste eksempel fra bogen er Biskop Thomas’ beskrivelse af de 21 kristne egyptere, som blev dræbt af IS. Dér græd han ikke, men glædede sig ”over, at ofrene holdt fast ved deres værdighed som troende i den svære situation. Men da jeg hørte deres familier, med mødre og ægtefæller, give udtryk for, at de ville tilgive, da græd jeg” (s. 126).

På samme måde bruges der flere afsnit på korsets betydning. Korset er både offer og lidelse, men også ”nåde, sejr, kraft og tryghed” (s. 166). Og også her træder helheden i troen frem, hvor magten og afmagten forenes: ”I korset mødes og forenes alle tilværelsens dimensioner i et øjeblik af sandhed” (s. 173).

Hvert afsnit rummer en dybde, der fordrer en vis langsomhed i læsningen, så det er et skatkammer, man med fordel kan vende tilbage til igen og igen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eyvind Skeie: Biskop Thomas – I kærlighedens cirkel
189 sider 299,95 kr
Forlaget Boedal