Ny general vil sætte skub i Mission Afrika

Henrik Engelbrekt Refshauge er teolog, journalist og brænder for ledelse. Han vil skabe ny begejstring for mission og inspirere en ny generation af missionærer.

Henrik Engelbrekt Refshauge var i en kortere periode også deltidsansat på Udfordringen, samtidig med at han var valgmenighedspræst i Kolding.

Han vil tænde begejstringen for mission, især blandt unge og teologistuderende herhjemme.

Han vil sende nye missionærer ud som konsulenter for voksende afrikanske kirker.
Han vil være tydelig med kristendommen – også i relation til muslimer.

Henrik Engelbrekt Refshauge er ny generalsekretær for Mission Afrika fra 1. september 2018. Fra kontoret i Højbjerg ved Aarhus skal han knytte netværk til over 2000 frivillige rundt i landet og med partnerkirkerne i Mali, Nigeria, Cameroun og Centralafrika.

Dynamik og arbejdsglæde

Henrik Engelbrekt Refshauge bliver uden tvivl en dynamisk generalsekretær for den hæderkronede missionsorganisation, der sendte sin første missionær ud allerede i 1913.

– Der bor en evangelist indeni mig. Jeg har et missionshjerte, som både gælder inden i og uden for landet. Det er vigtigt, at vi er proaktive. Jeg vil tilføre dynamik, arbejdsglæde og en strategi for, hvordan vi kommer videre. Jeg håber at kunne tænde en missionsiver blandt teologer og teologistuderende, så de får lyst til at arbejde med mission.

– Som noget af det første vil vi have gang i vores ungdomsarbejde. Jeg var med til at starte Israelmissionens Unge, som vi i løbet af de 4 år fik banket op fra ingenting til 21 lokalforeninger med i alt 1.200 medlemmer.

Refshauge er vokset op i de kirkelige ungdomsforeninger KFUM og K, Indre Missions Unge, KFUM-spejderne og Dansk Oase. Han er uddannet teolog fra universiteterne i København og Århus og tog derefter tillægsuddannelsen i journalistik ved Danmarks Journalist og Mediehøjskole i Aarhus.

Formidle med hånd og mund

Henrik Engelbrekt Refshauge har været præst i Kolding, hvor han også ledte gospelkor i mange år. Og så har han været sendt ud som missionær i et år i Jerusalem. Da han var ungdomssekretær i Israelmissionen havde han kontor dør om dør med Mission Afrika i Ydre Missions Hus i Christiansfeld.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg lærte rigtig meget af det som relativt ny splejs der. Det har jeg båret i mig siden, og jeg har glædet mig til at vende tilbage til ydre mission, fortæller han.

Hvad lægger du i begrebet mission?
– For mig er mission det helt simple: at række evangeliet til mennesker. Og gøre det holistisk, som Mission Afrika netop gør det. Det vil sige at give både med hånden og med munden. Specielt i vores møde med muslimer skal vi give rigtig meget med hånden, inden vi gør det med munden. Nogle gange kommer munden slet ikke med, fordi vores handlinger viser, hvem, vi er, og hvem Jesus er.

Mission er at lytte og samarbejde

Er mission ikke blot kulturimperialisme, hvor man presser vestlig kultur ned over fremmede folkeslag?
– Det er det slet ikke i dag. Jeg har mødt ledere i de afrikanske kirker, der siger: ”Vi er jo dygtige, vi kan jo alt muligt selv. Vi har bare brug for nogen, der hjælper os med at koordinere det. Vi har ikke brug for, at nogen fortæller os hvordan, men vi har brug for nogen at samarbejde med.” Og det er den måde, mission fungerer på i dag, at vi lytter. Vi lytter til dem, vi hjælper. Samtidig lytter vi til vores venner herhjemme. Og så kombinerer vi de to ting.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi er nødt til at sende flere missionærer ud, mener den ny generalsekretær:

– Ikke den traditionelle missionær, som er ude i årevis og styrer arbejdet. Men i kortere tid, som konsulenter og samarbejdspartnere. Vi er nødt til at sende folk ud for at skabe relationer og ”gnubbe skuldre”, som en gammel missionær engang sagde.

Vil genskabe kaldstanken

Her er der nødt til at ske noget med os i Danmark. Og Henrik Refshauge håber, at en ny begejstring for missionsarbejde også kan inspirere nogle til at rejse ud som korttidsmissionærer:

– Vi er nødt til at genskabe kaldstanken. Den er ved at dø i Danmark. Samtidig har vi også brug for missionærer i Danmark; at der kommer nogen op og tænder os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der bliver nemlig ikke mission ude, hvis der ikke er brand for sagen hjemme. Der skal tændes en ild, og derfor vil jeg gerne have min kalender fyldt med møder i kirker, missionshuse og foreninger og spørge: ”Hvad brænder I for?” Vi skal arbejde på at skabe ejerskab for missionen.

Og har man den, kan man jo bare gå i gang herhjemme, mener den ny generalsekretær:

– Jeg mener ikke kun, at vi har en opgave i Afrika. Jeg mener, at vi har en stor opgave i forhold til de mange muslimer og nye kristne konvertitter herhjemme. Der er ikke særlig mange kirker eller kristne organisationer, der tager sig af dem, der kommer fra Syrien, Iran, Irak osv., og derfor taber vi dem på gulvet. Der er i den grad brug for, at vi går ind og hjælper der.

Tydelig kristendom

Hvordan?
– Det er primært håndens mission. Det er at være der og vise, hvem vi er gennem handling. Det er det samme i Nigeria. Vi viser, hvordan vi er som kristne og kirke, og på den måde hjælper vi til at forkynde de kristne værdier. Vi skal selvfølgelig turde stå ved, hvem vi er som kristne.

Henrik Engelbrekt Refshauge er gift med Christine, og de har tilsammen otte børn. Familien bor i Kolding og har deres kirkegang i Haderslev Domkirke. Han afløser Peter Fischer-Nielsen, der i maj blev sogne- og stiftspræst i Viborg Stift. Selv kommer Refshauge fra en stilling som kirke- og kulturmedarbejder i Haderslev Domkirke.