Solvang i Californien

Udfordringens redaktør er nået til den danske by Solvang på sin rejse i Californien.

Henri Nissen foran en kopi af Dybbøl Mølle.

Lige nord for Los Angeles, i Santa Barbara amt, ligger den danske by Solvang.

Den danske lilleputby er dog på det seneste vokset til ca. 5.250 indbyggere.

Dansk-amerikanske lærere oprettede byen i 1911, og i starten var byen beboet af danskere, men i dag er der få tilbage, som stadig kan tale dansk. Så selv om byen er opbygget efter (gammelt) dansk forbillede med bindingsværkshuse, skole, landsbykirke og kopier af Dybbøl Mølle og Rundetårn, så er der ikke så meget ægte dansk tilbage.

Danske besøgende vil nok synes, at byen er lidt for tivoli-agtigt og ikke svarer til, hvordan vi i dag opfatter Danmark. Men de fleste turister er heller ikke danske, men kinesere, japanere, eller amerikanere fra Los Angeles, som bare har brug for at komme i en form for Legoland. (Der findes i øvrigt et rigtigt Legoland syd for Los Angeles udenfor den tysk-inspirerede by Carlsbad.)

Mortensens Danske Bageri.

Amerikanerne tror ofte, at Solvang er hollandsk eller svensk, for de spøjse navne er for dem det samme europæiske volapyk. Men vi andre synes jo, det er sjovt at genkende danske navne i Rasmussens Bageri, Svendsgaards Lodge, King Frederiks Hotel, Julehuset, osv.

Byens museum, Elverhøj Museum, ligner en dansk bondegård fra 1700-tallet, indrettet med gamle danske møbler, og byens park er naturligvis opkaldt efter H.C. Andersen.

Men Solvang er i dag kun en turistby – overfladisk og uden ret meget af det, der egentlig er dansk kultur. Det, der har med vores (kristne) rødder at gøre.

Udover den danske lutherske kirke ligger der i øvrigt en stor katolsk kirke, som tiltrækker de mange latinamerikanere. Og overfor Svendsgaards hotel ligger en karismatisk Four Square kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En receptionist på vores ”danske” hotel fortæller, at hun ikke selv har råd til at bo i Solvang. For priserne er alt for høje for almindelige mennesker. Det skyldes ikke kun turismen, men især, at Solvang ligger midt i det californiske vinområde Santa Ynez Valley. Mange velhavende mennesker vil gerne bo i vindistrikterne, og Solvang er med sin specielle kultur tiltrækkende.

Her i den varme tid er der dog så varmt i Solvang, at vi skyndte os ud til kysten.