Vesten minder om Sovjetstyret

Der er sket noget af et skred i Vestens forhold til ytringsfrihed siden Muhammedkrisen. Da vrede muslimer brændte danske flag af i Mellemøsten, var der ingen i tvivl om, hvor sympatien lå. Det gjorde den naturligvis hos dem, der blev intimideret for at sige deres mening. Den gang stod Vesten samlet mod fjender af den grundlovsikrede ret for enhver til sige sin mening. Siden da har billedet ændret sig en del. For nu er vestlige mediegiganter begyndt at lukke munden på deres egne befolkninger.

Forleden blev Infowars, der er en af USA’s mest populære internetkanaler med millioner af seere og drevet af den kontroversielle højreorienterede mediefigur Alex Jones, udelukket permanent fra sociale medier som Youtube, Facebook, Apple, Spotify, Pinterest samt en lang række andre tjenester.

Firmaerne har fjernet indholdet, som de mener glorificerer vold, bruger dehumaniserende sprog og overskrider deres politik om hadefuld tale til at beskrive transseksuelle, muslimer og indvandrere. Alex Jones, der støtter Trump, mener selv, at det er for at forhindre, at han får indflydelse på midtvejsvalget til efteråret og på præsidentvalget om to år, og at de store selskaber i Silicon Valley således er i gang med at stjæle valget.

Uanset hvad man mener om Alex Jones’ politiske synspunkter, må alle alarmklokker ringe, når private selsskaber begynder at styre den offentlige mening og det frie ord med så hård hånd. Det handler ikke kun om ordets frie løb, men om retten til at definere, hvad der er sandhed, godt og ondt. Alex Jones er langt fra den eneste, der er blevet fjernet fra de sociale medier. Hver dag bliver også private blokeret fra Facebook, fordi de har ment eller skrevet noget, som de store selskaber ikke finder passende.

Men hvorfor frygter de sociale mediegiganter visse sandheder? I et rige bygget på løgne bliver sandheden til noget, der skal undertrykkes, og som opfattes som forræderisk. Det ligner, hvad der skete i Sovjetunionen, hvor forfattere, der var systemkritiske, enten fik frataget privilegier eller blev deporteret, fængslet eller dræbt.

Sandheden er altid det første offer en i totalitær stat. Og når sandheden ofres, bliver det friheden i næste øjeblik. Det er det, vi nu er vidne til. Man kan ikke længe tale og skrive frit, selvom vi priser Vesten som ytringsfrihedens højborg. Der må hurtigst muligt etableres nye medieplatforme, der har en anden politik end Silicon Valley – inden det er for sent.