De gule pile og åndelig modenhed

Jeg tog mine to søskende med på pilgrimsruten Camino del Norte i Spanien denne sommer. Det var første gang, at de skulle gå den, så de måtte lære om de gule pile på den hårde eller på den knap så hårde måde…

Når man går på pilgrimsruten, så er der sat gule pile på ruten, så man ikke går forkert. Nogle gange på et metalskilt, andre gange er det malet på vejen, på en husmur, på et træ eller et helt andet sted! Det er ikke altid lige nemt at se de gule pile. Men da jeg har gået på caminoen før, så vidste jeg, hvor jeg skulle se hen efter dem. Det gjorde min bror og søster til gengæld ikke. Derfor måtte jeg i begyndelsen forklare og vise dem, hvor pilene var henne.

Sjovt nok (især for mine søskende!), så var det faktisk mig selv, der endte med at gå de største omveje! Det skyldtes dog mest, at jeg lyttede til råd fra tilfældige mennesker på min vej, uden at dobbelttjekke om det nu også kunne være rigtigt…

Den daglige vandring på caminoen er på mange måder et godt billede på resten af livet. De gule pile er som Helligåndens vejledning: Hvis du følger dem, kommer du frem ad den bedste vej. Du kan også ende med at gå en omvej. Det er ikke nødvendigvis et stort problem, selvom det ikke var den oprindelige plan. Så får du nogle erfaringer, som du kan bruge senere i vandringen – så du ikke går forkert igen. Men det handler bare om at komme tilbage til de gule pile så hurtigt som muligt. Måske må du gå tilbage til det sted, hvor du gik forkert og følge de gule pile derfra.

På en måde er det også lidt det samme med åndelig modenhed og karakter: Du har måske nogle forbilleder i troen (udover Jesus). Men uanset hvor meget du læser om deres vandring i troen og om deres erfaringer, så bliver du nødt til selv at gå, hvis du vil erfare troen på egen krop. Du kan ikke leve på andres tro. For så vokser du ikke åndeligt i din forståelse og erfaring med Gud – og det er jo netop meningen med livet!

Jesus beskriver sig selv som Vejen. De første kristne blev derfor også kaldt for ’Vejen’. Jesus kom ikke kun for at vise os Sandheden og Livet. Han kom også for at lære os at gå den gode vej. Men det kræver, at du selv tager ”din egen rygsæk” på og begynder at vandre med ham. Troen skal leves ud. Se efter de gule pile, så bliver turen bedst.