Børn og gravide blandt kristne ofre i Nigeria

Nogle jihadister angriber kristne forklædt som fulanihyrder, oplyser menneskeretsgrupper.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria holdt flere dages bøn og faste efter de voldsomme angreb i juli. Foto: Mission Afrika.

Bevæbnede fulanihyrder dræbte 51 personer i det østlige Nigeria nær Numan forrige torsdag. To kristne drenge var blandt ofrene.

Ifølge International Christian Concern (ICC) har konflikten kostet over 250 menneskeliv de seneste to måneder. I forrige uge fandt man ligene af ni-årige Ntyang Pam Danjuma og 10-årige Mesheck Dalyop Kang’ageda. De var både blevet ramt af skud og slået med macheter.

Det lokale politi leder angiveligt efter angriberne blandt radikale fulanihyrder. Men regeringen gør ikke nok ved problemet, selv om fulanierne i 2018 har dræbt næsten tre gange så mange mennesker som terrorgruppen Boko Haram, påpeger ICC.

”Hvis de ikke kan garantere sikkerheden for alle deres indbyggere, vil de opleve fortsatte kampe, som bare vil øges, når folk i lokalsamfundene vælger at forsvare sig selv og deres familier,” konkluderer ICC.

Falske fulanier angriber

Menneskeretsgrupper i Nigeria, blandt andet International Society for Civil Liberties & the Rule of Law, advarer nu borgerne om, at nogle islamister forklædt som fulanier angriber de kristne og brænder kirker ned.

I august udtalte formanden for Intersociety, Emeka Umeagbalasi, til The Christian Post, at Nigerias regering prøver at fremstille mordene som en konflikt mellem hyrder og bønder. Men i virkeligheden handler det om, at islamister angriber for at dræbe og uddrive kristne fra Nigeria.

Intersociety skrev sidste søndag, at ikke mindre end 250 kristne er blevet dræbt de seneste to måneder. De kom frem til dette antal ved at sammenligne statistikker og nyhedsartikler om angrebene siden juli i år.

”De kristnes lidelser i Nigeria inkluderer drab på kristne børn og lemlæstelser af højgravide kvinder med det resultat, at både kvinderne og deres ufødte børn dør. Der sker drab af andre kristne, mens de sover, fx. kvinder, børn, handicappede, gamle og syge. Der sker angreb mod beboelseshuse, gårde og andre arbejdspladser samt steder, hvor folk mødes til gudstjeneste,” forklarer gruppen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:The Christian Post tilføjer, at ekstremisterne også har tilkæmpet sig kristnes landområder og nedbrændt både kirker og forskellige kristne genstande.

– Det rører os dybt, at vore kristne brødre og søstre skal lide på den måde, siger Mission Afrikas generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge.
Brug for intensiv forbøn

Under angrebet den 13. september blev også en præst fra Kristi Lutherske kirke i Nigeria (LCCN) dræbt i Numan-området, hvor kirken har sit hovedkvarter.

Mission Afrika samarbejder tæt med LCCN.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi bliver triste og nedslåede over udviklingen i Nigeria. Situationen er så tilspidset i landets midterbælte, at der nu næsten er daglige angreb. En af vore tre partnerkoordinatorer i Mission Afrika er vokset op netop der, og det rører os dybt, at vore kristne brødre og søstre skal lide på den måde, siger Mission Afrikas generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge.

– Vi er kontakt med kirken for at se, hvordan vi kan støtte nødhjælpen til de mange fordrevne, og vi har sendt 60.000 kroner af sted, fortæller Henrik Engelbrekt Refshauge og opfordrer til ”intensiveret forbøn”:

Mission Afrika vil nu ifølge generalsekretæren styrke det afrikanske forsoningsarbejde gennem organisationen PROC-MURA.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) er vokset ud af det daværende Sudanmissionens indsats. Kirkens hovedsæde er Numan, hvor den danske missionær Niels Brønnum startede missionsarbejdet for over 100 år siden. Kirken har i dag omkring 2,2 millioner medlemmer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: