Juhuu for efteråret

Det er sat ind med koldfront, regn og rusk, visne blade, der hvirvler hid og did. Langt om længe! Jeg var lige ved at tro, at vores vilkår for altid skulle være korte bukser, sandaler og ultratynde dyner i den danske tropenat.

Det var ellers en fest, da varmen satte ind omkring 1. maj. Nu var det endelig sommer med udeliv, grillmad og nabosnak ude på vejen. En udadvendthed som fulgte med lyset, solen og varmen. Det var som at være rejst sydpå. Men som det blev ved og ved, sneg der sig en kættersk tanke ind: hvornår holder galskaben op? Græsset gulnede, og der kom grillforbud! Vi tog os selv i at frygte, det altid skulle forblive sommer.

Som danskere er vi jo vokset op med en bevidsthed om de 4 årstider. Det er en del af vores DNA. I den mørke vintertid tænder vi lys til at varme os ved. Vi rykker tætter sammen indendøre, og vi kigger efter tegn på, om ikke kulden og mørket snart er forbi, ser efter de første vinterblomster, lytter efter en forvildet forårsfugl.

Som dreng begyndte jeg allerede i april at plage min mor for at få korte bukser på. Og til sidst gav hun efter. Så var det forår! Så kom sommeren med dens sædvanlige blanding af solstrejf og byger. I baghovedet lå det, at vi måtte nyde det, for snart gnaskede vi æbler og tog lange bukser på igen.

De fire årstider med hver sin charme og egenart er beskrevet af digtere og komponister. Årets cyklus er et billede på livets cyklus. Jeg kigger mig fx i spejlet og ser, at mit hår er ”falmet som skoven trindt om land”. Men vi glæder os også til at fejre Jesusbarnets fødsel, ser frem til påske og pinse. Sådan har det været, så længe vi kan huske. Vi er ikke gearet til den evige sommer på vore breddegrader.
Men Guds ord lover en 5. årstid. I det ny Jerusalem vil alting blomstre, for Gud vil være vores sol. Hans nærhed vil gøre Himlen til et skønt land, som vi kan holde ud at være i. Altid. Livets træ vil bære frugt 12 gange om året, og dets blade er til lægedom for folkene. Det er en ”årstid”, vi i troen ser frem til. Indtil da følger vi årets gang. Juhuu for efteråret!