Syrere blev opereret på sygehus i Israel

To syriske mænd med krigsskader kom over grænsen til Israel for at få behandling. De kan kun stå frem med forbogstaverne i deres navne, for de skal tilbage til deres familier i Syrien, når rehabiliteringen er overstået.

H.’s historie

H. fra landsbyen Ghutta nær Damaskus er 28 år, gift og har børn.

– Jeg var hjemme, da der kom tung beskydning mod vort hus. Jeg ville se, hvad der skete og gik ud. Det var den syriske hær, som invaderede vort område. Jeg så civile, som blev ramt. Vi forsøgte at hjælpe dem. Fra en højtaler lød det, at civile skal flygte. Jeg gik ind for at vække min mor, kone og børn, så vi kunne køre med bilen. Da skød en syrisk soldat mig i hovedet, fortæller H.

Han blev opdaget og reddet efter to timer. Der blev givet førstehjælp, men han kalder hjælpen meget lidt professionel. Lægen sagde, at det var bedst at efterlade H. på slagmarken, fordi han ikke selv kunne gøre mere.

– Der var en guide, som tilbød at tage mig med til behandling i Israel. Israel lukker ikke grænserne for arabere fra andre lande, og jeg takkede ja. Folk fortalte, at dem som kom til Israel fik god behandling. Der var ingen fare forbundet med at blive behandlet der.

– Jeg blev sat på en hest. Det tog tre timer fra Syrien til grænsen. Det var en hård og vanskelig rejse. Jeg blev modtaget af Israels forsvar. De bragte mig videre til sygehuset i 2016. Her har jeg været gennem flere operationer.

H. fortæller, at da han første gang vågnede og så sig i spejlet, blev han chokkeret over skaderne, men lægene beroligede ham og sagde, at det ville blive ok.

– Jeg er både glad og lykkelig over, at jeg kom hertil. Virkelig taknemlig overfor Israels hær, alle i Israel og lægen, siger H.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hver 15. dag snakker han med sin far i Syrien for at høre, hvad der sker.
– Vi har hørt historier fra Daraa. Det siges, at den syriske hær dræber kvinder og børn for at få oprørerne til at opgive kampen.

Lægehjælp ændrer syreres syn på Israel

R. fik hjælp

R. er fra Quneitra, som grænser op til Syrien. Han er 22 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg var på vej til markedet i forbindelse med ramadan. Da kom der et luftangreb. Hånden og ansigtet blev skadet. Jeg blev taget til et feltsygehus i Syrien, men de sagde, at de ikke kunne hjælpe mig. Den eneste mulighed var i Israel.

R. fortæller, at han ventede i en time ved grænsen til Israel. Derfra tog Israels hær ham med til sygehuset, hvor han blev opereret. Han venter nu på plastisk kirurgi for at få fikset begge sine hænder.

 – Hvordan føles det at være i Israel? Er du bange for at blive set som en forræder?

– Jeg føler ikke, at jeg har forrådt mit land. Israel er ikke sådan, som det beskrives der. Jeg har fået god behandling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Så det var anderledes i Israel?

– Jeg var nysgerrig, for folk fortalte om den gode behandling her. Dette er et land, som respekterer menneskerettighederne. Mennesket er helligt i Israel. Døden er noget normalt i vort land. Gangstere styrer i Syrien. Sønner kidnappes, og fædre må betale 5000 dollar, siger H.

H. mener, at der må stilles krav om, at Bashar al-Assad skal fjernes fra magten, så folk kan leve i fred.