Lægehjælp ændrer syreres syn på Israel

2500 syrere har fået operationer for krigsskader i Israel.

– Først gælder det om at redde liv. Bagefter må vi restaurere det, som er ødelagt, siger den israelske læge Eyal Sela fra Medicinsk Center i Galilæa og Nahariya.

Den israelske læge Eyal Sela har de seneste fem år opereret syrere, som har fået afrevet både næse og underkæbe på grund af snigskytter og bomber i borgerkrigen i Syrien.

Medicinsk Center i Galilæa og Nahariya er et stort sygehus. Sela er leder for operationerne på afdelingen for øre, næse og hals. Han har set mange grusomme krigsskader, tilsyneladende helt uhelbredelige. Sygehuset har mange billeder af skadede, før og efter operationerne. Billederne er næsten som en dokumentation af moderne mirakler. I alt 2500 krigsskadede fra Syrien har fået hjælp på Medicinsk Center i Galilæa og Nahariya.

– Vi har bare behandlet toppen af et isbjerg, sagde Eyal Sela, da han mødtes med udenlandske korrespondenter i Israel på tur med MediaCentral.

Syrere blev opereret på sygehus i Israel

Godt rygte

Når en forfærdelig ulykke først har ramt, er der mange i Syrien, som ved, at den eneste hjælp findes i Israel.

– Der er faktisk folk i Syrien, som har hørt mit navn og spørger efter mig, når de kommer til grænsen for at få hjælp i Israel, fortæller Sela.

Det kan tage fra fire til 72 timer fra en patient bliver fragtet fra slagmarken til Israels grænse og videre ind til sygehuset i Nahariya. Det er sket, at en patient fra Syrien er vågnet op i Israel. For nogle år siden var de i chok. De troede, at vi var den zionistiske fjende. En kvinde fortalte, at de ikke engang fik lov til at nævne Israel i hendes hjem i Syrien.

– 80 procent af de sårede er ramt af kugler fra snigskytter. Deres mål er at dræbe. Skaderne bliver store. Disse civile mennesker har hverken skudsikker vest eller hjelm. Kuglen kan gå ind i kæben og gennem armen. Den river i stykker. Det er vanskeligt at reparere skaderne. Ved eksplosioner sker der skader i nakke og bryst. Først gælder det om at redde liv. Så må vi starte med at restaurere det, som er ødelagt, siger Sela.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lægerne bruger både knogler og muskler fra andre steder på kroppen for at genskabe ødelagte ansigter. Man bruger også metaldele, som efterhånden dækkes med muskler.En patient uden næse kan selv vælge næseform ud fra billeder. Sela fortæller, at der var en syrer, som valgte en jødisk næse efter at have set billeder af valgmulighederne.

– En af de patienter, som kom ind, havde mistet den nederste del af ansigtet. Alt var borte. Det tog to år at rekonstruere og opbygge et nyt ansigt, siger Sela.

De israelske læger står også overfor andre store problemer. Syrerne har bakterier, som var helt ukendte i Israel. De var modstandsdygtige mod den antibiotika, som benyttes i Israel. Lægerne måtte derfor først kultivere bakterierne for at finde medicin, som virker på betændelserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Årsagen til resistente bakterier er måske, at det er dyrt at gå til læge i Syrien. Folk går hellere til apoteket, som så udskriver antibiotika, som om det er slik. Derfor bliver bakterierne resistente.

Medicinsk Center i Galilæa og Nahariya er et stort sygehus.
Rejser bort

– Alle de syrere, som kommer hertil, vil tilbage til deres familier i Syrien så hurtigt som muligt. Nogle får krykker eller rullestole med hjem.

Vi må hente udstyret fra for eksempel Jordan, så der ikke er noget, som minder om Israel og dermed skaber problemer, når de kommer tilbage til Syrien. Vi skriver også diagnoserne på engelsk og gir dem antibiotika, som de kan tage med sig. Det er ikke sikkert, at de får fat i de rette typer medicin i Syrien, siger Sela.

Synes du det er trist at sende dem tilbage?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ja, svarer Sela.

Efterhånden som syrerne forsvinder ud af sygehuset og rejser til Syrien, mister man kontakten med dem. Måske bliver nogen af dem dræbt.

– En 14-årig mistede sin venstre hånd, og ansigtet var slemt skadet. Efter behandlingen rejste han tilbage til Syrien. Ti måneder senere var han igen på sygehuset. Vi spurgte, om han ikke havde lært noget af dette og fik følgende svar.

”Dine børn leger med spil. Vi leger med granater,” svarede drengen.
Der er også syrere, som er kommet nærmest uden tøj og sko. Læger har medbragt det nødvendige, folk har indsamlet tøj, og der bliver også givet donationer til dette arbejde. Udgifterne til den medicinske behandling dækkes over sygehusbudgettet fra Israels regering.

‘God nabo’ hjælper både Israel og syrere

Hjælper alle

Eyal Sela fortæller, at Israel hjælper alle uden at se på religion og nationalitet. Han fortæller lidt om ideologien bag denne holdning.

– Vi gør det for vore børn i håbet om, at det kan ændre det syriske folks holdning til Israel, siger Sela.
Sela tror, at de arabere, som kommer til sygehuset, ændrer mening om Israel. De ser, at her arbejder både jøder og arabere sammen. For dem er det mærkeligt, at de er venner. Der er arabere, som snakker arabisk, og syrerne bliver overraskede, når de ser arabiske vejskilte i Israel.

Pressemedarbejder Sharon Mann fortæller, at mange sårede kommer til Medicinsk Center i Galilæa og Nahariya om natten. 40 procent af dem er kvinder og børn. Der er født i alt ni børn på sygehuset i Nahariya. Hun fortæller, at man hjælper alle i Israel.

– Et menneske er et menneske uanset, siger Sharon Mann.