’God nabo’ hjælper både Israel og Syrien

En aftale mellem Israels hær og lokalbefolkningen i Syrien skaber ny tillid mellem tidligere fjender.

Tidligere oberstløjtnant Marco Moreno siger, at Israels forsvar valgte at hjælpe syrerne på den anden side af Golan i stedet for at bruge bombefly. Syrerne fik madvarer og medicinsk hjælp og holdt terroristerne ude af Israel. Foto: Vidar Norberg

– Borgerkrigen i Syrien startede i 2011. Ingen vidste, hvordan en arabisk revolution ville se ud. Vi bestemte os for at hjælpe syrerne for at undgå terror i Israel, fortæller tidligere oberstløjtnant i Israels forsvar, Marco Moreno.

–Tænk om ISIS kommer over grænsen og dræber børn?

– Jeg foreslog, at Israel fra starten skulle lave en aftale med lokalbefolkningen i Syrien om, at de hindrer terroristerne i at komme til Israel. Til gengæld giver Israel humanitær hjælp, siger Marco Moreno, som ledede projekt ’God nabo’.

Projektet betød, at syrerne på den anden siden af grænsen bl.a. fik israelsk lægehjælp.

Syrere blev opereret på sygehus i Israel

Ny strategi

Marco Moreno fortæller, at en hær normalt ikke tænker på humanitære hjælpeprojekter, så opgaven var at overbevise de militære ledere om, at et samarbejde med lokale syrere på den anden side af grænsen kunne hindre terror i Israel.

– Vi gik til en lokal hyrde og spurgte efter oppositionslederne i Syrien. Fredag den 23. december 2012 kom fire personer fra Syrien. Disse syrere fortalte, at de havde regnet med, at de gik i døden, da de kom til mødet med israelerne, men sådan gik det ikke. Vi fortalte dem, at der kan komme terrorangreb mod Israel. Dette vil føre til, at Israels forsvar rykker ind i Syrien med de konsekvenser, det vil få for folk der.

Marco fortæller, at lederne på den anden siden af grænsen gik med på aftalen om at holde terroristerne ude, imod at de selv fik mad, medicin og lægebehandling i Israel. Israels forsvar betaler de millioner, det koster.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Dermed startede operationen med at bringe skadede syrere ind til lægebehandling i Israel. Det var folk fra landsbyer med en halv million sunnimuslimer. Mange har ikke skoler og rindende vand. Nogle steder er der tale om en humanitær krise.

Syriske landsbyer i Quneitra fik fødevarehjælp, og næsten 5000 sårede fra borgerkrigen fik hjælp i Israel. Foto: Vidar Norberg
Ikke uden risiko

Den opgave, Israel påtog sig, var ikke uden risiko. De vidste i udgangspunktet ikke, om en syrer, som kom til Israels grænse, medbragte en bombe. Man ville ikke tvinge kvinderne til at tage alt tøjet af for at undersøge sagen, så derfor tog soldaterne chancen.

Moreno siger, at syrerne blev overraskede, når de blev kørt til hospitalet i Israel. Men på sygehusene mødte de kristne sygeplejersker og arabiske læger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Moreno fik spørgsmålet, hvorvidt den israelske hjælp har ændret syrernes holdning til Israel. Han svarer med at fortælle en historie om en mor i Syrien, som skældte ud på sit barn med disse ord:

”Hvis du ikke spiser din mad, så kommer zionisterne og drikker dit blod!”

– Syrerne havde også hørt, at israelere havde horn og hale, at de var monstre. Nogle sagde, at det, de fik fortalt, ikke var sandt. Men uanset hvad Israel gør, vil der altid være nogen, som synes, at vi er dårlige mennesker. Men ’God nabo’ er et dejligt projekt. Husk på, at Syrien var vor største fjende.

– Det er klart, at Israels forsvar kunne have brugt fly og rifler for at ordne det med truslen langs grænsen, men vi syntes, operation God nabo var den rette måde. I fremtiden kan dette være et værktøj, som kan bruges ved andre grænser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle sjove historier blev det også til. Forsvaret havde steder, hvor de lagde mad ud til syrerne. En gang sendte de et stort parti spaghetti til syrerne. De var ikke vant til den slags kost. Allerførst takkede de for forsyningen, men sagde så, at det var så hårdt at spise den. De fik så en forklaring om, at den skulle koges, og der blev efterfølgende også sendt et parti tomatsovs over til dem fra et overskudslager.

Ifølge Moreno har Israel modtaget ialt 5.000 mennesker.

Lægehjælp ændrer syreres syn på Israel

Assad har lidt store tab

Moreno fortæller, at Bashar Assad blev født den 11.9.1965. Den 11. september 2001 er den dato, da World Trade Center i New York blev angrebet.

– Da Assad startede, havde han 350.000 soldater. Nu har han kun omkring 35.000 soldater.

Marco Moreno har ikke bare formidlet hjælp over grænserne på Golanhøjderne. Han samarbejder også med kristne i «Frontier Alliance International» som har arbejde i Syrien.

– Der er kristne og jøder, som hjælper muslimer inde i Syrien, fortæller Marco Moreno.