– Vi skulle begge have været døde flere gange

Maria og Christian Lynge møder hinanden på forunderlig vis, mens hun er misbruger, og han er nyligt clean. Deres veje er krydset før, og ægteparret ser, hvordan Gud har ført dem sammen, så de kunne møde Ham og friheden.

– Vi var så syge, så uden Gud tror jeg ikke på, at det har været muligt at komme ud, som vi er nu, siger Maria Lynge.

Maria sidder på en solbeskinnet trappe ved en antikbutik med et par poser. Det er en varm junidag i 2011, men Maria ryster; hun har stærke abstinenser og tømmermænd. Hun er nervøs, for om lidt skal hun til sit første NA-møde, et møde for anonyme narkomaner.

Maria har det elendigt. Christian har en udmærket dag. Han er på vej til at mødes med sin kammerat. De skal til et NA-møde sammen, og bagefter skal de spise og se film. Christian kører op ad Smedelundsgade i Holbæk på sin grå mountainbike, da han ser han en ung kvinde sidde på en trappe.

Han synes, hun ser mægtig pæn og sød ud, men hun ser også fortabt ud, som hun sidder der med sine poser; hun ser ud som om, hun ikke har noget sted at tage hen. Han smiler til hende. Maria har det meget svært i denne tid, så hun er ikke interesseret i mænd, og hun undgår at få øjenkontakt med mennesker.

Alligevel smiler hun tilbage til en mand, der kommer cyklende på en grå mountainbike; han ser sød ud og smiler så hjertevarmt til hende. Hun får en underlig følelse i kroppen, som hun ikke oplever normalt.

Mødes tre gange på fire timer

Maria flytter sig til et lille, grønt område et andet sted i byen. Hun sætter sig på fortovet med sine poser. Nu er Christian på vej til NA-mødet, da han igen ser den samme kvinde fra trappen sidde et nyt sted.

Han synes, det er pudsigt, at han støder på hende igen et andet sted. Maria undrer sig også over, at han kommer cyklende der igen. Hun er pinlig over, at hun nu sidder på fortovet med sine poser, men hendes smil til ham er større, for hun er glad for at se ham igen.

Da Maria kommer hen til mødet, ser hun, at den grå mountainbike står parkeret udenfor. Hun bliver glad, men hun synes også, det er mærkværdigt, at hun nu har mødt ham tre gange inden for de sidste fire timer.

Kaotiske og afpillede liv

Da Maria Lynge Vestergaard møder Christian Lynge Vestergaard i juni 2011, er hun 22 år. Hun er meget syg af spisevægring og misbrug af stoffer og alkohol. Hun er dybt deprimeret og bor på et opholdssted.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg tænkte: ’jeg bliver ikke 25 år,’ og lægen havde også sagt, at hvis jeg fortsatte på den måde, var det ikke godt. Mit liv var kaos, og der var ikke udsigt til noget bedre, tværtimod, fortæller Maria Lynge.

Christian Lynge er 28 år, da han møder Maria. Han har været clean i to år efter at have været i misbrugsbehandling de sidste fire år. Christian bor i egen lejlighed i Holbæk og er i revalideringsforløb på en skole.

Han går til NA- og AA-møder for stof- og alkoholmisbrugere og koncentrerer sig om at få sit liv på plads igen. Inden han startede i behandling, havde han nået bunden, for hans liv var fuldstændig afpillet. Han var ikke sammen med moren til sin datter, Jasmin, og han boede hos sine forældre. Han var sygemeldt fra sit arbejde i Netto på grund af sit misbrug af primært hash, amfetamin og alkohol.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Mit liv så håbløst ud, før jeg blev clean, og jeg kunne ikke finde ud af noget som helst. Jeg havde haft en oplevelse med Gud nogle år inden, men jeg var gledet væk fra det igen, husker Christian Lynge.

Amfetamin gav selvsikkerhed

Som teenager havde Christian Lynge svært ved at forholde sig til følelser og livet generelt. Han var usikker og havde lavt selvværd.

– Da jeg var 14 år, blev jeg præsenteret for amfetamin på efterskolen, og jeg mærkede stor selvsikkerhed, når jeg tog stoffet. Jeg fik smag for det, for når jeg røg eller tog stoffer, kom det alt sammen på afstand, siger Christian Lynge.

”Jeg har set, at når livet er svært, dulmer man det med alkohol. Man mærker ikke sig selv, når man drikker, så det er nemt på den måde, men det bliver en ond, ond cirkel”

Inden han blev clean, havde han været i misbrug i cirka 11 år, siden han var 15-16 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Maria Lynge har haft en turbulent opvækst med en mor, som var alkoholiker. Fra Maria var 7 år, boede hun syv år med moren på Færøerne, hvor hendes mor drak massivt; derefter kom hun på kostskole.

– Min mors drikkeri medførte en del svigt, som blandt andet bestod i, at det var svært at blive set og hørt. Jeg har set, at når livet er svært, dulmer man det med alkohol. Man mærker ikke sig selv, når man drikker, så det er nemt på den måde, men det bliver en ond, ond cirkel, fortæller Maria Lynge.

Hun startede med at drikke, da hun var 13 år. Nogle gange drak hun, inden hun skulle i skole, og selvom hun ikke havde et misbrug, kunne hun ikke styre det.

Maria var syg med spisevægring, fra hun var 14 år, og som 18-årig begyndte hun at tage stoffer og have et alkoholmisbrug.

En svær start

En uge efter Maria og Christian har mødt hinanden for første gang, mødes de igen til et AA-møde. Bagefter drikker Maria et par flasker vin for at drikke sig mod til at skrive til Christian. De begynder at skrive sammen, de laver kaffe inden møderne, og så begynder de at date. Maria holder ellers folk på afstand, og hun tænkte ikke, at Christian skulle så tæt på, men han er alligevel kommet ind.

Maria drikker på daglig basis, men på AA-møderne fortæller hun, at hun er ædru, og det bilder hun også Christian ind. Han ved, at hun er plørefuld, men det er svært for ham at give slip på hende. Hans sponsor sætter et ultimatum: hvis Christian ikke stopper med at se Maria, stopper hans sponsor. Sponsoren stopper, for Christian fortsætter med at se Maria.

Rammer bunden som 22-årig

I august 2011, to måneder efter Maria har mødt Christian, bliver hun smidt ud af opholdsstedet. Hun går i Aldi og køber billig alkohol og sætter sig i parken og drikker. Det går pludselig op for Maria, at det her ikke er normalt: hun er 22 år, har intet sted at tage hen og drikker alkohol alene i parken. Hun har ramt bunden.

Maria ender i et forsorgshjem med fem halvvoksne mænd, uvidende om, at Christian bor lige overfor i en almindelig lejlighed. Han har kun boet der et par måneder, og han synes, at det er lidt pudsigt, at Maria nu pludselig bor over for ham.

D. 26. september 2011 om formiddagen giver Christian Maria en antabuspille. Hun spytter den ud, men Christian bliver gal, så hun sluger den nye pille, han giver hende. Maria Lynge har ikke drukket alkohol eller taget stoffer siden den dag. Christian Lynge har to korte tilbagefald det næste halve år. Han har været clean siden d. 9. maj 2012. Da Christian tog sine tilbagefald, var det en oplagt mulighed for Maria at falde tilbage i misbruget.

– Men på det halve år havde jeg nået at få lidt livsglæde, og jeg følte, at det var min sidste chance, og den ville jeg gribe. Det, der for alvor satte skub i, at jeg kom ud af misbruget, var, da jeg mødte Christian, og han gav mig antabuspillen. Det gav mig håb, at der er en, som elsker mig og vil mig. Efter jeg tog antabuspillen, var det kun af frygt for at miste Christian, at jeg ikke drak og tog stoffer, siger Maria Lynge.

”Esta er en meget stor velsignelse, og vi kan ikke andet end tænke, at det har været Guds plan at velsigne os på den måde,” siger Christian Lynge.
Fra syndserkendelse til frelse og brud

Christian Lynge kommer ikke fra et kristent hjem, men han har altid været søgende. Mens han er i behandling i 2010, begynder han igen at gøre sig tanker om Gud, fordi stofferne er blevet pillet fra ham. Christian køber en Bibel og finder videoer på nettet om troen. Han bliver rørt af Gud, da han besøger en husmenighed, som han begynder at komme i.

– Men der er mange ting, jeg ikke forstår, og jeg kan ikke vriste mig fri af synden, så jeg kaster troen fra mig. Jeg søger også i andre religioner, men intet bider sig fast, fortæller Christian Lynge.

Nogle år senere, i sommeren 2013, bliver han igen draget til Gud, mens han er kæreste med Maria.

– En aften hører jeg lovsang, og pludselig melder syndserkendelsen sig, og jeg oplever behovet for at have Jesus som Frelser i mit liv. Det er nok først her, jeg giver mig selv hen til Ham,” siger Christian Lynge.

Christian begynder at ændre sig; han oplever blandt andet, at det ikke behager Gud, at de har sex før ægteskabet, og derfor bryder han med Maria. Kort tid efter bilder Maria sig ind, at hun er kristen, så de kan blive kærester, men hun har ikke taget imod Gud, så de går hurtigt fra hinanden igen.

Forfulgt af Jesus

Som barn læste Maria Lynge i sin børnebibel og bad til Gud.

– Jeg har altid troet på, at Gud var til, og i de svære perioder råbte jeg, ’hvor er du, Gud?’. Jeg var vred på Ham, fordi min mor var alkoholiker, og jeg tænkte, ’hvorfor vil du ikke gøre mor rask, Gud?’ Da Christian blev kristen, forandrede han sig, og der blev jeg også vred på Gud, fordi jeg følte, at Han tog Christian fra mig, fortæller Maria Lynge.

”Jeg har altid troet på, at Gud var til, og i de svære perioder råbte jeg, ’hvor er du, Gud?’ ”

Efter Maria og Christian er gået fra hinanden anden gang, bliver Maria pludselig åben over for troen uden at vide, hvordan det sker. Noget drager hende mod Gud, og hvor end hun kigger, bliver Jesus og kristendommen nævnt, for eksempel i fagene på hendes studie.

– Jeg kunne ikke løbe fra det, og det var ligesom, det forfulgte mig, husker Maria Lynge.

På det tidspunkt beder Christian meget for Maria med nogle andre kristne. Hun finder pludselig sin Bibel frem og begynder at læse om troen på nettet.

– Jeg kunne ikke forstå det, for jeg var vred på Gud, men jeg havde for eksempel fundet et vers på nettet, og da jeg slog op i min Bibel, var det lige på det vers – der følte jeg mig ikke alene, siger Maria Lynge.

Maria mærker, at vreden og hendes mure begynder at falde, og nu er hun oprigtigt interesseret i at lære Jesus at kende.

– Nu handler det ikke om at finde sammen med Christian, for jeg må finde ud af, hvad der sker inde i mig. Mens vi ikke er sammen, oplever jeg en intens periode, hvor Gud mærkes nær. Det gjorde, at jeg tænkte, ’Gud er virkelig, og Han kalder på mig’, fortæller Maria Lynge.

Brud baner vej for Gud

I marts 2014 er det et halvt års tid siden, Christian Lynge har taget imod troen på Jesus. Christian kommer i Holbæk Frikirke ind imellem, og Maria har været med ham et par gange.

– Til det her specifikke møde hører jeg præsten sige, ’hvis der sidder nogen her i dag, som vil invitere Jesus ind i sit liv, selvom du ikke ved, hvad det indebærer, så er det også okay.’ Jeg tænkte, ’det er mig’, for jeg anede ikke, hvad jeg sagde ja til; der gav jeg mit liv til Jesus, siger Maria Lynge.

Hun oplever, at deres brud har været positive.

– Vi skulle finde Jesus hver for sig, og derefter kunne vi finde sammen med Ham som fundament. Gud gjorde et stort værk i mig i de tre måneder, hvor Christian og jeg ikke var kærester, for Han åbenbarede for mig, at jeg havde brug for en Frelser. Vi gik lidt vores egne veje, så måske Gud sagde, ’okay, så gør vi det hver for sig,’ funderer Maria Lynge.

Det usandsynlige sker

Det er april 2014 og kort tid efter, at Maria Lynge er blevet kristen. Maria og Christian bliver kærester igen, for de oplever, at Gud har en plan med, at de skal være sammen. Ægteparret Lynge bliver gift i 2015, og i september 2017 får de deres første barn, Esta. Nu arbejder Christian i Holbæk hjemmepleje, og Maria studerer psykologi.

Christian Lynge peger på, at det største, der er sket, er den indre forvandling.

– Det er realiseringen af, hvem jeg er, hvem Gud er og mit behov for Ham. Hvordan mit liv er i dag, og ægteskabet med Maria udspringer fra det, siger han, og Maria fortsætter:

– Jeg er så taknemmelig til Gud. Det var min sidste chance, og jeg er nu blevet givet livet og Esta; jeg føler, jeg er blevet fri. Det er kun takket være Jesus, at vi er sammen i dag, siger Maria Lynge, og hendes mand følger op:

– Når to misbrugere finder sammen, er det sjældent, at det ender godt, så det er kun ved Guds kraft, at vi sidder sammen her.

Både Maria og Christian Lynge tror bestemt, at det er Jesus, der har hjulpet dem ud af misbrug og sygdom ved at sende mennesker, der har hjulpet dem. De ser også Guds plan i, at de mødte hinanden på præcis det tidspunkt, hvor Christian var godt i gang med at komme ud af misbrug, og Maria skulle til sit første NA-møde; på den måde kunne de støtte hinanden.

– Det er svært, og det er ikke tilrådeligt at sætte to nye clean sammen, men det gik i vores tilfælde, fordi Gud passede på os igennem det, siger Christian Lynge.

Mystiske møder og veje

Maria og Christians veje har på mærkværdig vis krydset hinanden før junidagen i 2011, hvor de møder hinanden første gang, tre gange på fire timer.

– Jeg er gået forbi Christians hus mange gange, fordi jeg boede i nærheden, og jeg har hilst på Christians datter og hans daværende kæreste. Christians kontaktperson i dagbehandlingen har været min plejemor på kostskolen, og vi har endda gået i samme dagbehandling, fortæller Maria Lynge, som tilføjer, at hun også har gået på skoler og boet steder, efter Christian har været der.

– At jeg på den måde fulgte efter Christian, og at vi mødtes på det helt rigtige tidspunkt, var Guds timing – jeg havde nået bunden, da jeg møder mit livs kærlighed, og det var ikke tilfældigt. Når jeg ser på vores rejse, til hvor vi er nu, kan det kun være timet af Gud, for det har været så vildt, mener Maria Lynge.

De er enige om, at det er Gud, der har bragt dem sammen, og at Han har haft en plan hele vejen igennem.

– Vi tror på, at Gud er almægtig, og Han ordner alle omstændigheder, men vi har stadig en fri vilje.

– Vi tror på, at Gud er almægtig, og Han ordner alle omstændigheder, men vi har stadig en fri vilje. Det er svært at forstå, at samtidig med at Han er almægtig, er vi frie, men jeg tror helt sikkert også på, at det er Guds plan, at vi skal være sammen; det minder vi også hinanden om på de hårde dage, siger Christian Lynge.

Et mirakuløst ægteskab

Ægteparrets individuelle og fælles rejse gennem misbrug til troen på Jesus, og at deres veje er krydset gennem mange år, viser dem meget om Gud. Det bekræfter Christian Lynge i, hvad han læser i Bibelen.

– At Gud er almægtig, og Han følger sin vilje til dørs. Han er i stand til at tage noget, der i udgangspunktet var håbløst, og gøre det til noget; ikke fordi vi er noget særligt, men fordi Han er god, kærlig og nådig, og Han vil os det godt. Min frihed og fred ligger i, når jeg tør at stole på, at Han vil mig det godt. I sidste ende gør Han det for at ære Sit navn, konkluderer Christian Lynge.

Maria Lynge tænker på, at Guds tilgiver og er tålmodig, for Han har kaldt hende mange gange, før hun sagde ja til Ham.

– Og vores fælles vidnesbyrd fortæller mig, at der er en Gud, og Han har været med hele vejen, for vi skulle begge have været døde flere gange med de liv, vi har levet. Gud gør mirakler, og for Ham er alt muligt, siger Maria Lynge og ser på sin mand, mens baby Esta leger på gulvet.