Gå din egen vej og se forskellen

Mønsterbryder valgte sin egen vej og gik all in i kampen mod menneskehandel, da hun mødte sin egen afsky.

”Jeg brænder for det, jeg brænder for, og jeg giver 100 procent i det, der griber mig om hjertet,” siger Karin Kjærgaard.

En sen eftermiddag i 2011 gik Karin Kjærgaard og Vicki på Istedgade for at studere prostitutionsmiljøet ved at snakke med gadens prostituerede.

Karin ville gerne gå med Vicki, for hun havde så nemt ved at snakke med gadens kvinder.
Da de mødte Lucy, som arbejdede i prostitution, sagde Vicki, ’hvor er det en smuk trøje, du har på.’ Lucy begyndte at græde over Vickis hjertelighed, og de krammede hinanden.

I det øjeblik trådte Karin et skridt tilbage og tænkte, ’godt det ikke er mig, der krammer hende med alt det gamle snot og gammel læbestift tværet ud i min nye frakke.’

Karin blev iskold indeni og tænkte, ’hvad sker der for dig?’ På Vickis forslag bad de tre kvinder sammen, og da Karin så sin hånd i Lucys, tænkte hun ’gad vide, hvad den hånd har rørt om sidst? Føj, lad mig komme ud af det her.’ Igen kom den isnende kulde ind i hende. Efter de havde sagt farvel, så Karin Lucy springe ind i en bil, som kørte væk. Lucy skulle arbejde.

All out eller all in
Otte år senere er Karin Kjærgaard daglig leder i Exist, som er en organisation, der arbejder for at stoppe menneskehandel. Mødet med Lucy var et afgørende øjeblik i hendes liv.

”Hele oplevelsen tog ikke mere end 3-4 minutter, men jeg vidste, at jeg ikke kunne leve med den oplevelse, når jeg er den type, jeg er. Jeg kunne ikke bare gå videre, som om ingenting var sket. Jeg var nødt til at gå all out eller all in i prostitutionsområdet.

Det blev det sidste, for jeg blev så forskrækket over at opleve sådan en afsky over for et andet menneske. På det tidspunkt var jeg ikke vant til at møde noget, jeg ikke kunne håndtere, fordi jeg havde været i præstelivet længe, så at opleve det møg i mig selv var ikke til at holde ud,” fortæller 69-årige Karin Kjærgaard.

I 2011 havde hun allerede arbejdet tre år med prostitutionsområdet i Kirkernes Integrations Tjeneste. I 2009 mødte hun nemlig nigerianske Anne Abok i Nigeria, som arbejder imod menneskehandel, og Karin Kjærgaard vidste med det samme, at de to skulle kæmpe sammen.
Derfor er Exist’s fokus på nigerianske kvinder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter oplevelsen på Istedgade startede Karin Kjærgaard og fem københavnske kirker Night Light Café i Eliaskirkens krypt på Vesterbro i København.

Det er en natcafé, hvor kvinder i prostitution kan få lidt at spise, spille, bede og være med til andagt; mange af de nigerianske prostituerede er nemlig kristne. Målet er, at kvinderne skal ud af den københavnske prostitution og rehabiliteres i deres hjemland.

Det sker gennem organisationens safehouses (’sikre hjem’) i Nigeria, hvor kvinderne får hjælp til at starte en ny tilværelse. Exist laver også forebyggende oplysningsarbejde i Nigeria.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brød ud af mørkt kirkemiljø
Karin Kjærgaard har altid været passioneret om det, hun laver, og hun ser sig selv som en mønsterbryder.

”Jeg er flere gange brudt ud af det, jeg var i. Det var ikke oprør, men det, jeg ikke kunne være i, kunne jeg ikke være i. Jeg har fundet min egen vej i livet,” siger Karin Kjærgaard.

Hun var omkring 13 år, da det pludselig gik op for hende, at hun ikke behøvede at blive i sit miljø, men at hun derimod skulle være med til at gøre en forskel ved at gå sin egen vej.

”Jeg er opvokset i et kirkeligt, introvert og mørkt miljø, hvor småt var godt. Det var trist og gråt, og der var ikke håb. Møderne var så kedelige, og jeg syntes, at menneskene levede sådan nogle kedelige liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:’Det der vil jeg bare ikke give mit liv til,’ tænkte jeg, ’men hvis det er rigtigt, hvad Gud siger i Bibelen, og det her i kirken er en forkert version af det, så vil jeg give Gud en chance,’” fortæller mønsterbryderen.

Hun læste nemlig om mennesker i Bibelen, som brød ud og gjorde enestående ting i verden, og det ville hun gå efter.

”Derfor brød jeg med miljøet og tog et standpunkt for Gud; jeg måtte gå efter det, jeg troede på i mit hjerte,” siger Karin Kjærgaard.

Giv den gas i livet
Siden da er Karin Kjærgaard gået sin egen vej, selvom det har haft store konsekvenser for hendes relationer og liv.

”Nogle gange har jeg tænkt, at det har været tæt på at koste for meget. For eksempel er jeg ikke gift eller har børn, og jeg har ikke svaret, men jeg kan da godt tænke, om jeg havde siddet med mand, børn og børnebørn, hvis jeg havde droppet mine drømme,” fortæller Karin Kjærgaard.

Det er en hjælp og inspiration for hende, når hun møder andre, der bryder ud. ”Det er ligesom, at ens byrder falder lidt til jorden på en konstruktiv måde, fordi der er mange, der betaler en kæmpe høj pris for at gå efter deres drømme.

Vi lukker øjnene for det, så de er både ofre for menneskehandel og ofre i det danske samfund; det er simpelthen så slapt.

Så det er ikke, fordi man skal sidde og græde over sig selv, for tænk, at man får lov til at gå efter sine drømme,” siger hun.

Hun vil gerne se flere i Danmark, der træder i karakter, bliver mønsterbrydere og vover at gå deres egne veje.

”Min oplevelse er, at mange kristne lever middelmådigt. Der er for få, der giver den gas i livet, men det skaber altså muligheder at gå sine egne veje,” opmuntrer Karin Kjærgaard.

Stå op for uretfærdighed
Karin Kjærgaards drøm begyndte for alvor at tage form, efter hun havde mødt Anne Abok i 2009. Det skete, da hun læste om prostitutionsområdet, som var en grusom verden, der gik op for hende.

”Inden da havde jeg simpelthen ikke tænkt i det, må jeg beklageligvis sige, men med mit kristne udgangspunkt var det et grumt dyb, der gik op for mig. Som kirke kan vi jo ikke leve med, at man handler med mennesker,” mener Karin Kjærgaard.

De kvinder, hun arbejder med i Danmark, er illegale, og Karin Kjærgaard finder det beskæmmende, at Danmark kan have et illegalt parallelsamfund uden at gøre meget ved det.

”Vi lukker øjnene for det, så de er både ofre for menneskehandel og ofre i det danske samfund; det er simpelthen så slapt.

Jeg kan da ikke bare lukke øjnene for det. Jeg er vred over det, og nu kommer ildsjæleriet op i mig. Så spiser vi bare flere bøffer og drikker mere rødvin, og vi kan godt snakke om problematikken, men det hjælper jo intet. Det er ikke okay. Det handler om at stå op for uretfærdighed,” siger Karin Kjærgaard.

I kampen mod uretfærdighed er Exist’s seneste initiativ at sælge såkaldte aktier, som man kan købe og dermed være med til, at tre safehouses i Nigeria kan støtte 37 kvinder i at vende tilbage til livet.

Baby Testimony
Karin Kjærgaard ser arbejdet med prostitution som sit kald fra Gud.
”Jeg er drevet af en motivation, som Gud har lagt i mig. Jeg kan se, at jeg kan gøre en forskel imod menneskehandel, og derfor kan jeg være i det lort,” siger hun.

For et par måneder siden stod Karin Kjærgaard i Nigeria med en baby i sine arme, som hun skulle velsigne. Babyen hedder Testimony (’Vidnesbyrd’).

”Jeg har lavet så mange toasts til moren i Natcaféen, da hun arbejdede i prostitution. Nu er hun tilbage i Nigeria, og hun har et hjem, en lille virksomhed, mand og en nyfødt. Det var et meget rørende øjeblik, og det giver perspektiv på alle de nætter, man har stået op og lavet toast,” fortæller hun.

Det er sådanne eksempler, der får mønsterbryderen til at blive ved.
”Jeg har virkelig en tro på, at vi kan stoppe menneskehandel i samarbejde med mange andre internationalt, og så længe der er udvikling i arbejdet, bliver jeg ved,” siger Karin Kjærgaard, som gerne vil blive 100 år.