Pinsekirken i Kolding 25 år

Grete & Flemming Petterson følte i sin tid et kald til at flytte fra Sjælland til Kolding for at lede kirkeplantningen i Kolding.

Mandag den 30. september 2019 var det nøjagtig 25 år siden, at kirkeplantningen ”Pinsekirken i Kolding” blev søsat.

Kirkeplantningen i Kolding er blandt andet et resultat af 90’ernes bølge af entusiasme for at nå ikke-kristne med evangeliet gennem plantning af nye kirkefællesskaber.

International inspiration
I de år var der stort fokus på kirkeplantning, både som fælleskirkelige tiltag og inden for de forskellige kirkesamfund. Ved en større fælleskirkelig kongres i 1992 deltog 70 folke- og frikirkepræster, der sammen med Colin Dye fra Kensington Temple i London, Bob Hopkins fra Liverpool og andre udenlandske præster delte erfaringer og inspirerede hinanden.

– Senere kom rapporter om, at man i Norge over bare to år havde plantet 60 nye menigheder! Og i London plantede man i de år to menigheder om ugen ud fra Kensington Temple! Hvilken inspiration til os danskere!, vurderer frikirkepræst Flemming Petterson fra Slagelse.

Visions-og troserklæring
Alle deltagerne i kongressen underskrev en ”Visions- og Troserklæring” om, at de i Lausannepagtens ordlyd og ånd forpligtede sig til at arbejde for at plante 2000 nye menigheder eller fællesskaber inden år 2000.” (Menigheder er i denne forbindelse forstået som levende Kristusbekendende kirkefællesskaber).

DAWN-bevægelsen
DAWN-bevægelsen (Dicipling A Whole Nation) publicerede fra starten af 90’erne magasinet ”DAWN rapport”, som bragte inspirerende nyt om kirkeplantning i ind- og udland.

I 1992 udgav DAWN komiteen bogen ”Gør danerne kristne” fra Forlaget SALT, redigeret af Søren Roulund-Nørgaard. Her fremlægges resultaterne af en fyldestgørende undersøgelse om kirkernes situation i Danmark.

15 forskellige forfattere fra en bred vifte af kirkelige baggrunde bød ind med hver deres analyse af situationen, og hvordan man endnu mere effektivt kunne møde danskerne med evangeliet.
Siden er initiativkurven dog dalet drastisk gennem årene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Derfor lykkedes det i Kolding
Kirkeplantningen i Kolding blev en realitet ud fra en specifik strategi, som viste sig at bære frugt. For det første var kirkelandskabet fyldt af gåpåmod og entusiasme, så det var synligt, hvad den fælles vision handlede om.

For andet var der et erfarent lederpar, der oplevede sig kaldet og parat til at flytte fra Sjælland til Kolding for at lede denne kirkeplantning. Grete & Flemming Petterson havde allerede som unge oplevet et kald til forkyndelse og lederskab – og de havde ”pioner-dna”.

For det tredje var der en enorm støtte og opbakning fra kirkebaglandet, Pinsebevægelsen, (nu Mosaik). Mariager Højskoles lærere og elever forberedte en stor aktion med flere måneders bøn, træning og planlægning, før hele skolen plus en del andre unge fra landet invaderede Kolding i uge 42, 1994.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gennem gademission og flere daglige events i byen blev evangeliet præsenteret for almindelige mennesker. Kirkelederne fik efterfølgende omkring 30 navne på mennesker, der gerne ville have yderligere kontakt. Resten af skoleåret kom der hver uge en minibus med elever fra højskolen, der hjalp til ved kirkens møder.

For det fjerde valgte lederteamet at bede den nærmeste lokale pinsekirke, Pinsekirken i Vejle, om hjælp, både åndeligt og konkret. Kirkens præst, Carsten Jensen, bakkede helhjertet op, og en god flok fra kirken i Vejle mødte ofte op til de offentlige møder gennem det første år og hjalp til med alle mulige opgaver. De medbragte også både kaffe og kage!

For det femte mødte ”den nye elev i klassen” åbne arme fra byens andre kirker og kirkefælleskaber, især fra Apostolsk Kirke (nu ”kirkeibyen”).

Det kollegiale fællesskab, venskab og samarbejde mellem folke- og frikirkerne gennem mere end 20 år har haft enorm betydning for det at være een kirke blandt flere andre. Flere forskelligartede kirker er et godt udgangspunkt til at møde forskellige typer af mennesker i samme by.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vokseværk
I 2002 var Pinsekirken i Kolding vokset så meget, at man for tredje gang måtte flytte til større lokaler. Kirken købte en centralt beliggende industriejendom nær Kolding Storcenter. Ejendommen blev indrettet til kirkecenter, og navnet blev samtidig ændret til Kolding Kirkecenter.

Efter næsten 20 år som ledende præster i Kolding, besluttede Grete & Flemming Petterson i slutningen af 2013 at vende tilbage til Sjælland, hvor de har plantet et nyt kirkefællesskab i Slagelse, Slagelse Frikirke.

De brænder stadig for at hjælpe med kirkeplantnings-initiativer samt mindre kirkefællesskaber, nybrydning og lederudvikling. Det meste af tiden går dog med at forkynde, undervise, coache og netværke med en række mindre kirker rundt omkring på Sjælland. Samtidig tjener de med i Roskilde Frikirke, der står bag dem i den nu lidt bredere tjeneste.

– Kolding Kirkecenter er stadig i dag efter 25 år en levende menighed i flotte nyrenoverede lokaler parat til fremtidens udfordringer. Kirken er fortsat en aktiv del af Mosaiks kirkenetværk med Tove Merrild som kirkens nye præst, slutter Flemming Petterson.