Kirkesagernes advokat 75 år

Advokat (H) Aksel Holst Nielsen, Aarhus, der er kendt som forsvarer i en række sager om tros-og ytringsfrihed blandt kristne, fyldte mandag 75 år.

Aksel Holst Nielsen

Før sine jurastudier blev Aksel Holst Nielsen udlært som møbelhandler. Aksel Holst Nielsen blev cand. jur. i 1971 og derefter ansat hos det daværende firma Brockstedt-Rasmussen i Silkeborg.
I 1974 fik han møderet for Landsretten og i 1979 for Højesteret.

Han blev partner i firmaet Brockstedt-Rasmussen i 1975, og han er stadig tilknyttet kontoret som ansat advokat.

Kirkesagerne
Aksel Holst Nielsens navn er kendt af mange i forbindelse med blandt andet Fomsgaard-sagen.
I 1989 skrev Emmy Fomsgaard fra Skjern i et læserbrev i Ringkøbing Amts Folkeblad – med henvisning til flere bibelcitater – blandt andet: ”Biblens AIDS bekæmpelse hedder: “Du må ikke bedrive hor”.

Homosex er den ækleste form for hor”. Det fik Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske til at anmelde både læserbrevsskribenten og avisens redaktør for overtrædelse af racismeparagraffen (straffelovens § 266b).

Da Emmy Fomsgaard blev frikendt i Byretten, ankede Landsforeningen til Landsretten, hvor hun ligeledes blev frikendt. Det blev blandt andet understreget, at direkte citater fra Bibelen falder uden for racismeparagraffen.

Aksel Holst Nielsen har også været advokat for Arne Munk og foreningen Retten til Liv i forbindelse med sagen om abortmindelunden i Vedersø.

Han har også ført en sag ved præsteretten som forsvarer for sognepræst Bent Feldbæk Nielsen fra Snedsted. Sognepræsten endte med at blive dømt for at have et afvigende dåbssyn i forhold til den officielle folkekirkelige linje, og det førte til en afskedigelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Aksel Holst Nielsen har ligeledes forsvaret sognepræst Orla Villekjær, som iført præstekjole protesterede imod fri abort. Denne sag endte med, at biskoppens påtale stod ved magt.
Også en lang række kirkelige organisationer har i årenes løb nydt godt af juridisk bistand fra Aksel Holst Nielsen.

Udmeldt af Folkekirken
Den 15. juni 2012 meldte Aksel Holst Nielsen og hustruen Mette sig ud af Folkekirken på grund af loven om kirkelig vielse af homoseksuelle. Han havde indtil da igennem 28 år været medlem af menighedsrådet i Silkeborg Sogn.

Hustruen Mette, der har været speciallæge i psykiatri, er ramt af Alzheimers demens, men ægtemanden passer hende hjemme. Parret har sammen fem børn og snart 12 børnebørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: