’Det er nu eller aldrig’ sagde Joanita og vandt DR Live

Efter 18 års kamp kom Joanita Zachariassens gennembrud. Her fortæller hun om sit meget personlige forhold til Gud.

Tusindvis af øjne hvilede på sangerinden Joanita Luberga Zachariassen, der selv stod med lukkede øjne. Det var afgørelsens øjeblik i finalen i DR-showet Live, som ville finde Danmarks nye livetalent.

”Okay Gud, så er det nu, at du beviser dig som Gud. Du har båret mig gennem showet med så meget nåde, og så er det nu, at du afslutter det,” bad Joanita for sig selv.

Hun så på sin mand i publikum og huskede hans ord om, at han ville miste troen, hvis hun ikke vandt, fordi de har kæmpet i mange år for hendes drøm.

”Så please, ingen skal miste troen af det her, for du er større end det. Bevis over for mig, at du gav mig et kald og startede en proces i mig for 18 år siden,” sagde hun til Gud.

Afstemningen var meget tæt, hørte hun programmets vært sige. ”Åh Gud, du er trofast, og jeg ved det, men det er nu, det gælder,” bad hun og blev stille inde i.

Fik kald i hospitalsseng

Joanita Zachariassen er opvokset i en kristen familie og har altid sunget i kirken, både i fødelandet Uganda og i Danmark.

Kaldet fik hun som 17-årig, da hun var indlagt i tre måneder.

”Som teenager løb jeg hjemmefra, kom i misbrug og endte på hospitalet med tuberkulose. Da lægen sagde, at det ville være et mirakel, hvis jeg overlevede mere end seks måneder, gav jeg Gud et løfte. Jeg lovede at tjene Ham med hele mit liv og min stemme, hvis Han helbredte mig,” fortæller Joanita Zachariassen, som blev rask kort tid efter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Få dage efter havde hun en drøm, hvor Jesus viste hende en stor scene med mange mennesker foran.

”Han sagde til mig, ’det er der, du skal hen, for det er der, jeg gerne vil have, du skal være.’

Der begyndte jeg at tage min sang seriøst, for jeg havde fået et kald, og nu vidste jeg, hvad jeg skulle resten af mit liv. Jeg er stadig ydmyg over for Guds kald, så det er ikke rigtigt min drøm, for jeg tjener et kald. Det gør jeg ved at sige, ’du åbner døre, Gud, og jeg går ind,’” siger 36-årige Joanita Zachariassen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu eller aldrig

De næste 18 år kæmpede Joanita Zachariassen for at slå igennem med sin musik i Danmark, men hun mødte smækkede døre fra pladeselskaber og de talentshows, hun deltog i.

”Jeg fik at vide, at jeg var for gammel og for øvet og dannet, så de ikke kunne være med til at forme mig. Derfor ville jeg heller ikke melde mig til Live, da jeg så, det kom; jeg ville ikke blive skuffet igen,” siger hun.

Det var der, Joanita gav Gud et ultimatum.

”Jeg sagde til Ham, ’Gud, jeg har gjort alt, og jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Jeg har kæmpet i over 18 år for en drøm, som du har givet mig, så hvor er du? Hvis du ikke kommer igennem, så er det her, jeg stopper.’


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det var første gang i mit liv, jeg havde sådan en diskussion med Gud, hvor jeg var nået endestationen,“ fortæller Joanita Zachariassen.

To dage efter fik Joanita en besked fra en kvinde fra Live, som spurgte, om hun ville til audition. Joanita snakkede med Gud om det i tre dage.

”Jeg sagde til Ham, at det ikke skulle være ligesom de andre gange, hvor jeg fik et nederlag og blev skuffet, fordi Han ikke var med,” siger Joanita Zachariassen.

Samtidig sagde hendes mand, at han tvivlede på, om drømmen var fra Gud, fordi de nu havde brugt så mange penge og tid på det, uden noget var sket.

”Daniel sagde til mig, at hvis jeg deltog i Live og ikke vandt, ville han miste troen på Gud, for han kunne ikke forstå, at jeg har fulgt Gud i så mange år, hvis Han skulle forlade mig her. Det var så tungt at høre. Vores tro var på spil, så jeg sagde til Gud, ’jeg tror, drømmen er fra dig, men nu skal du bevise det,’” siger Joanita.

Lige der mærkede hun roen fra Gud, som hun har lært godt at kende gennem de 18 års rejse mod drømmen; en ro, der fortalte hende, at Gud var med, så Joanita tog til audition og kom videre til liveshowene.

Vidste hun ville nå videre

Den samme ro havde Joanita Zachariassen hele vejen gennem Live-programmerne, og hver gang udvælgelsen kom, vidste hun, at hun ville blive i konkurrencen.

”Jeg kan ikke beskrive roen, men den lå der bare. Da jeg stod under udvælgelserne, kom den menneskelige natur, og jeg var selvfølgelig nervøs for, om jeg gik videre, og om det var den rigtige ro, jeg mærkede.

Men jeg kunne ikke ryste roen af mig, og jeg sagde til Gud hver gang, at ’du skal tage mig hele vejen,’ ” husker Joanita.

Den 19. oktober stod hun som finalist i Live og hørte sit navn blive råbt ud som vinder. Joanita sank sammen, mens tårerne løb.

”Da de sagde mit navn, ville jeg råbe af hele mit hjerte, og hvis Gud havde været der fysisk, ville jeg have kysset Ham.

Mine tårer var så taknemmelige, og jeg tænkte, ’hvor er du god, Gud. Du har altid været der, og jeg har altid været på rette spor. Dette er sejren for din trofasthed, for du er en Gud, der aldrig skuffer’,” fortæller Danmarks nye, store liveartist, som programmets vært proklamerede til slut.

Guds timing var nu

I programmerne fik Joanita Zachariassen ros for at være unik, hvile i sig selv og have sikkerhed på scenen. Hun tror, det er Guds perfekte timing, at hendes gennembrud først kom nu ved at vinde Live.

”Jeg tror ikke, jeg kunne have vundet Live for bare få år siden. Jeg er vokset gennem de 18 år til at blive den artist, jeg er i dag. Jeg har gennemgået de smækkede døre og alt det hårde, så Han kunne forme min karakter, så jeg nu kan stråle på scenen og være selvsikker, som de sagde,” siger hun og fortsætter.

”Jeg hviler i mig selv, i min stemme og det image jeg bærer. Det er også det, der gør, at mennesker vil en, fordi man har noget rigtigt at byde på. Jeg er så ydmyg over for Gud, for nu kan andre se Hans værk,” reflekterer Joanita Zachariassen.

Det hårdeste var at komme til endestationen to dage før, hun blev kontaktet af Live, hvor hun gav Gud ultimatummet.

”Nogle gange vil Han gerne have os der, fordi vi skal igennem en test af vores udholdenhed og tro,” mener Joanita Zachariassen.

Joanita med vinderbeviset på de 250.000 kr. Hun blev coachet af rock-mamaen Sanne Salomonsen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

 

 

Manager og julekoncerter

Præmien for at vinde Live var 250.000 kroner, som Joanita vil bruge på at færdiggøre et album.
”Præmien har været en stor økonomisk hjælp, for det har kostet meget at lave musik. Som familie kunne vi ikke klare mere, men Gud har betalt mere tilbage med de 250.000, end vi har betalt. Han giver mere end rigeligt til at fortsætte kaldet, som Bibelen siger,” smiler Joanita Zachariassen.

Sangerinden Sanne Salomonsen har været Joanitas coach under Live, og hun har troet på Joanita gennem det hele, fortæller Joanita Zachariassen.

”Sanne har også villet mig efter showet. Hun sagde, ’Joanita, du er en guldklump, og du bliver en stor stjerne i Danmark og internationalt.’ Hun har knoklet for at sætte mig sammen med de rette folk,” siger Joanita, som har fået pladeselskab og manageren for det kendte danske band, Infernal.

Nyhedsstationen BBC interviewede Joanita, fordi Uganda jublede over hendes sejr, og Ugandas ambassadør i Danmark vil holde æresmiddag for hende.

”Det er alt sammen sket i ugen efter finalen, og det er blevet større, end jeg forventede. Med min musik arbejder jeg for, at vi kan mødes på tværs af kulturer, så på den måde er det mere end

Live-sejren. Jeg glæder mig til at se, hvad der ligger forud,” siger Joanita Zachariassen, som går en travl jul i møde, hvor hun er booket til julekoncerter og skal lave musikvideo.