Aftenshowet på godt og ondt

Forleden havde jeg tændt for fjernsynet i køkkenet ved spisetid, hvor DR sender Aftenshowet. Selvom værterne er gode til at skabe en hyggelig stemning, så var jeg dog flere gange ved at få bøffen i den gale hals.

Først handlede det om Peter Madsen, der pinte den svenske journalist Kim Wall til døde på sin ubåd sidste sommer. Han sidder i fængsel på livstid. En gammel veninde af Peter Madsen er nu begyndt at besøge ham i fængslet. Hun fortalte, at trods det retten anser ham for at være psykopat, så har han også “gode sider og er spændende selskab”.

Er det i orden, at hun besøger ham? spurgte værterne et panel bestående af skuespiller Ann Eleonora Jørgensen, komiker Anders Matthesen og håndboldspilleren Jesper Nøddesbo.

De vævede alle frem og tilbage. På den ene side og den anden side. Uden at tage klar stilling. Hvis det var en af deres venner, som sad inde for mord, ville de nok også have besøgt ham.

Næste emne var Veganerpartiet, som sammenligner dem, der spiser kød, med pædofile. Medstifter af partiet Michael Monberg var inviteret og forklarede, at i begge tilfælde er der et offer. Mennesker og dyr er nu lige meget værd. Med hunden, som den hersker over sin herre i mange danske hjem allerede, så ligger tanken måske ikke så fjern. Jeg undrede mig over, hvorfor han ikke også nævnte abort i den sammenhæng.

Heller ikke i denne sag var panelet særlig klar i mælet. Det syntes måske nok det var i den grove ende, men tog ikke klart afstand fra udtalelsen. Enten fordi de ikke ville risikere at få ørene i maskinen, eller også var de bare forvirrede – lige som så mange andre – om godt og ondt.

Forvirringen om moral er et symptom på, at grænserne mellem ondt og godt er ved at blive udvisket. Aftenshowet efterlod seerne med en syn på morderen Peter Madsen som en person, vi faktisk godt kan have medlidenhed med og se gode sider i. Også selvom han på ingen måde har angret sin gerning. Og mange seere vil sikkert også begynde at føle sig mere skyldige over at spise kød end at ligge i strid med deres nabo og næste, som Jesus faktisk også omtaler som mord.

Det kan ende med at blive en meget uhyggelig verden, vi går i møde, hvis vi tillader, at ondt betragtes som godt og godt som ondt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: