Egyptens koptiske kristne nomineret til Nobels fredspris

Egyptens forfulgte koptiske minoritet er blevet nomineret til Nobels fredsprid. Det er angiveligt første gang en etnisk-religiøs gruppe får denne ære.

Den norske nobelkomite vil ikke oplyse de nomineredes navne, men oplysningen stammer fra NGOen Coptic Orphans. Nomineringen skyldes de kristnes afvisning af hævnaktioner trods gentagne tilfælde af anti-kristen vold i Egypten.

Der er ialt 331 nominerede til fredsprisen i år. Af disse er 216 enkeltpersoner og 115 grupper.

I en pressemeddelelse udtaler Coptic Orphans, at de seneste års forfølgelse af kristne startede i 2011, hvor ”det arabiske forår” førte til diktator Hosni Mubaraks fald.

”Ifølge den kristne NGO Open Doors’ rapport fra 2018 oplever kristne i Egypten ’hidtil ukendte grader af forfølgelse’. Sidste år blev 128 egyptiske kristne dræbt på grund af deres tro og over 200 drevet ud af deres hjem. Alligevel har de koptiske kristne konsekvent afvist at hævne sig og fortsætter med at praktisere fredelig sameksistens,” skriver Coptic Orphans.