Israels præsident til Danmark

Israels præsident Reuven Rivlin besøger Danmark for at markere 75-året for redningen af 7000 danske jøder.

Israels president Reuven Rivlin rejser den 9. oktober 2018 til Danmark. Den 11. oktober skal han sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen deltage i 75-årsmarkeringen for redningen af 7000 danske jøder i oktober 1943. Rivlin vil den 10. oktober møde dronning Margrethe II på Amalienborg.

– Markeringen er en fejring af de danskere, som skjulte vore familier og hjalp dem med at flygte fra nazisterne.

Danske jøder i dag, både dem, som selv var flygtninge, og deres børn og børnebørn, føler en umådelig taknemlighed overfor dem, som hjalp i 1943. De tog alle en stor risiko for deres og deres familiers liv ved at hjælpe os, som var blevet stemplet som uønskede af nazistene, men som danskerne betragtede som medborgere og en naturlig del av Danmark.

Vi er dybt beærede over, at blandt andet H.K.H. kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil deltage, siger formand Dan Rosenberg Asmussen fra Det Jødiske Samfund i Danmark i en pressemelding.

Den gamle danske båd, som var med til at redde 200 jøder til Sverige. Den blev højtideligt genindviet på holocaust-museet Yad Vashem i februar 1998. Fra højre Udfordringens nu afdøde korrespondent, Richard Oestermann. Yderst til venstre ses Dodo Joseph Shenhav, som havde restaureret båden.
Unik redningsaktion

Danmarks redningsaktion anses i Israel som noget enestående under holocaust. 7220 jøder og 680 modstandsfolk blev fragtet med fiskebåde til Sverige i løbet af kort tid. Det var den tyske diplomat Georg Ferdinand Duckwitz, som varslede om de tyske deportationsplaner, så jøderne med hjælp fra danskere kunne flygte i mange både.

Omkring 470 jøder blev deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkoslovakiet. Af disse døde 51.

En af dem, som kom tilbage fra Theresienstadt med de hvide busser og hjem til Danmark igen, var den nu afdøde Ephraim Toren fra Berlin. Han var i første omgang flygtet fra Berlin til Danmark.

Dansk båd i Jerusalem

En af de både, som blev benyttet under jødernes flugt, er nu udstillet ved holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Det var den nu afdøde danske journalist Richard Oestermann, som sørgede for, at båden blev bragt til museet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: