Paulus’ sidste dage

Jeg har kæmpet den gode kamp, fuldført løbet og bevaret troen, skrev Paulus fra sit fængsel.

Den vanvittige kejser Nero gav de kristne skylden for Roms brand i 64 e.kr. og forfulgte dem skånselsløst. Priska (nr. to fra højre) ønsker at hjælpe de forfulgte, mens hendes mand, Akvila (bagerst) ønsker at flygte.
Lægen Lukas (til venstre for Priska) sniger sig gennem gaderne, hvor kristne bliver brændt levende, for at opsøge Paulus i Mamertine fængslet. Her begynder Lukas det vigtige arbejde med at skrive de kristnes historie.

Paulus sidder fængslet og venter på sin henrettelse. Uden for fængslet er de kristne jaget vildt. De bliver brændt som fakler i gaderne og smidt for de vilde dyr i arenaen. Det er længe siden den gyldne tid efter Pinsedagen, hvor de kristne i Jerusalem var elskede af alle mennesker.

Hvis man forventer at se en film om evangeliets sejrsgang fra Jerusalem til Rom med mirakuløse helbredelser og udfrielser fra fængsler, bliver man måske skuffet over filmen Paul, Apostle of Christ.
Til gengæld får man en bibelsk baseret film om det, der også blev de første kristnes lod kort efter den første pinsedag. Filmens instruktør, Andrew Hyatt, har forklaret, at han studerede Bibelen grundigt for at få alt så præcist som muligt.

’Kun Lukas er hos mig’

– Vi må holde os til Bibelen som den eneste kilde. Når vi så begynder at tage den menneskelige side med, kommer det helt naturligt, fordi vi har gjort forarbejdet ved hjælp af alle eksperterne.Lukas er en vigtig del af plottet, fortæller Andrew Hyatt.

Paulus skrev sit 2. brev til Timoteus fra Mamertine fængslet. Der er en lillebitte passage i brevet, hvor han skriver: ”Kun Lukas er endnu hos mig”. Og sådan begynder dette smukke scenarie, som er 100% bibelsk korrekt, at tage form. Man udfylder detaljerne, men det hele er der fra starten, forklarer instruktøren.

Til detaljerne og den menneskelige side hører Paulus’ tunge tanker om de kristenforfølgelser, han selv gik i spidsen for i sit tidligere liv.

Lægen Lukas

Den græske læge Lukas opsøger apostlen Paulus, der sidder i Neros dybeste fangehul i Rom og venter på at blive henrettet. Lukas skal nu høre og nedskrive Paulus’ fantastiske historie, før det er for sent.
I filmen fortæller Paulus sin egen historie om store mirakler. Han var kristen-forfølgeren, der blev omvendt, idet Jesus greb ind. Han blev blind og siden helbredt af den kristne Ananias. Senere overlevede han utrolige ting: piskning, skibbrud, sult og tørst, stening, kulde og rejselivets besværligheder.

Det er naturligvis ikke uden risiko, at Lukas bevæger sig frem og tilbage gennem byen. Den vanvittige kejser er nemlig fast besluttet på at udrydde alle kristne i Rom. Neros soldater pågriber de kristne, sender dem i arenaen og dræber dem på gaderne.

Men Lukas vover sig både gennem gaderne og ind i cellen til Paulus for at høre hans historie og nedskrive den. For det kan hurtigt blive for sent.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De forfulgte

I mellemtiden har en større gruppe kristne flygninge fået husly hos ægteparret Priska og Akvila (disse nævnes både i Romerbrevet, Apostlenes Gerninger og 2. Timoteusbrev).

De forfulgte er uenige om, hvad de skal gøre. En gruppe vrede unge mænd ønsker at føre væbnet kamp mod Neros soldater på grund af den uretfærdige forfølgelse. Akvila foreslår flugt, mens Priska føler ansvar for sin by og helst vil blive boende for at kunne hjælpe de ulykkelige ofre.

At leve er Kristus – og døden en vinding

Paulus må både forholde sig til sine minder og sin nuværende situation. Han fortæller sin historie til Lukas, som gentager nogle af Paulus’ formuleringer med voksende forståelse og begejstring.
”Kærligheden ophører aldrig,” lyder det med ordene fra Paulus’ første brev til korinterne. Netop under forfølgelserne må kærligheden stå sin prøve.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det samme gælder de kristnes forhold til døden. Dette emne har Paulus allerede tidligere i sit liv haft anledning til at overveje.

I Filipperbrevet, som blev skrevet under en husarrest i Rom nogle år tidligere, skriver Paulus således ”…for mig er det at leve Kristus og det at dø en vinding.”

Jim Caviezel, der spiller Jesus i Mel Gibsons film “The Passion of the Christ” fra 2004, har rollen som Lukas i den nye bibelske film om Paulus. James Faulkner har titelrollen som Paulus. Faulkner har tidligere haft roller i “Game of Thrones,” og som Lord Sinderby i “Downton Abbey”. Den franske skuespiller Olivier Martinez har rollen som Paulus’ fangevogter.
Filmen om apostlen Paulus bliver ikke vist i danske biografter.
Tro indtil døden?

Filmen er på mange måder både rørende, rystende realistisk og meget tankevækkende.

Vi ved det jo godt, at Jesus lovede sine disciple mange gode ting – sammen med forfølgelser. Vi ved også, at næsten alle apostlene endte med at blive henrettet for deres tro. Desuden hører vi utallige beretninger fra vor egen tid om de forfølgelser, der rammer kristne ud over verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den skønne periode lige efter Pinsedagen er som en parentes i kirkens historie. Hebræerbrevets forfatter skriver om mirakuløse helbredelser og opvækkelser af døde – men også om kristne, der blev dræbt, fordi de var for gode til denne verden. Det skete altsammen i Paulus’ sidste leveår, ligesom det sker den dag i dag.

Paul, Apostle of Christ er en film, der maner til selvransagelse: Hvordan ville jeg selv reagere på en så brutal forfølgelse? Vil jeg flygte eller gå til modangreb? Vil jeg bevare troen, håbet og kærligheden?

Paul – Apostle of Christ
DVD • Spilletid 103 min.