Sangeren kaldet ’Det armenske folkemords stemme’ er død

Den netop afdøde sanger Charles Aznavour var ”det armenske folkemords stemme”. Han blev født som søn af armeniske flygtninge i Frankrig i 1924.

Charles Aznavour døde i Geneve den 1. oktober. Han var den største siden Edith Piaf, den ”lille, store franskmand. Den armenske flygtning, der gennem hele sit 94-årige liv mindede verden om det armenske folkedrab,” skrev Søren Pind i Berlingske.

Aznavour var også selv sangskriver og skuespiller. I 2009 blev han udnævnt som Armeniens ambassadør i Schweiz. Han var også ambassadør for UNESCO og permanent delegeret for Armenien.
I 1975 skrev Aznavour en sang til minde om den tvungne massedeportation i det Osmanniske Rige i 1915-1917, som førte til 1,5 mio. armenieres død. Charles Aznavour donerede ifølge Reuters sin profit fra en anden sang, “Pour toi Armenie,” (Til dig, Armenien) til genopbygning af landet efter et jordskælv, der i 1988 ramte byen Spitak.

Aznavour solgte over 100 millioner albums og medvirkede i 60 film gennem sin 80-årige karriere.