Hold op med at gøre dine forældre til Gud

Jul er familietid. Ellers også er det netop den tid, hvor der ingen familie er. Skilsmisser, brud med forældre, søskende eller børn gør, at depression og følelsen ensomhed ikke er en ukendt gæst blandt danskere i højtiden.

I min generation er der næsten ikke nogen, der ikke har taget opgør med deres forældre. Det er noget, psykologien har lært os. Hvis ikke vi lykkedes i livet, er det fordi noget gik galt i barndommen. Hos terapeuten graver vi episoder frem fra barndommen, hvor vi husker, hvor ukærligt vores forældre handlede overfor os. For nogle bliver det til en lang årrække uden kontakt, hvor sårene på begge sider risikerer at bliver dybere, og nogle gange heles de aldrig.

Psykolog Kisser Paludan skrev for nylig i Kristeligt Dagblad, at når flere og flere bryder med deres forældre, ser hun det som et sundhedstegn, og hun fortsætter: “Vi underkender det faktum, at rigtig mange forældre går ind i forældreskabet med en stor ubevidst bagage, der aktiveres, når vi får børn. Det betyder, at mange forældre reelt ikke for alvor er i stand til at vise deres børn ubetinget kærlighed.

Det betyder også, at mange børn ikke reelt føler sig elsket som dem, de er.”

Paludan har ret i, at mange render rundt med en stor bagage. Netop derfor vil det nok gavne mere, hvis børn lærte at acceptere det faktum i stedet for konstant at sætte forældrene på anklagebænken og kræve noget af dem, som de måske slet ikke er i stand til at give.

Der er kommet alt for høje forventninger til forældre i vore dage. Fordi vi som kultur har tabt troen på Gud, forventer børn nu det af deres forældre, som kun Gud kan give, nemlig ubetinget og fuldkommen kærlighed. Forældre er det sidste led i kæden, ikke Gud, og derfor bliver forventninger til dem tårnhøje og urealistiske.

Når forældre ofte ikke formår at give deres børn den kærlighed, de har behov for, skyldes det, at de heller ikke selv har oplevet den rene kærlighed og har deres sår på sjælen. Det er det, kristendommen definerer som arvesynd. Fædrenes synder nedarves gennem flere slægtled, og derfor fødes man ind i en sammenhæng, hvor kærlighed sjældent er perfekt.

Det er et vilkår, alle mennesker er underlagt. Derfor er det også en relation til Guds kærlighed, der skal til for at helbrede vores sår og savn. Julen er en fejring af, at den rene kærlighed kom til jorden i skikkelse af et lille barn, der blev født i en familie. Menneskehedens familie. Glædelig jul.


Artiklen fortsætter efter annoncen: