Kritik af evolutions-teorien får biskop til at kritisere præst

Sognepræst Mads Jakob Jakobsen får kritik, fordi han har kritiseret evolutionsteorien og dens etiske konsekvenser.

Sognepræsten i Sct. Marie Sogn i Sønderborg bør tage en efteruddannelse i forholdet mellem naturvidenskab og teologi, mener Haderslev Stifts biskop. Årsagen er, at præsten i kirkebladet har udtalt sig kritisk om Darwins lære.

I kirkebladet skrev sognepræst Mads Jakob Jakobsen, at evolutionslæren er i modsætning til både skabelsesberetningen og Det Gamle Testamente – men også til hele den kristne etik og Det Nye Testamente.

Videre kritiserer sognepræsten evolutionslærens forkæmpere for at udøve overgreb på trosfriheden. Darwins lære er nemlig en tro – der er ikke tale om viden. Alligevel kan skoler miste deres understøttelse, hvis de ikke underviser i overensstemmelse med denne lære.

For skabelsen hænger uløseligt sammen med hele Guds historie i evangeliet. Evolutionslæren er derimod et fremmedelement, som opløser teologien, så man ikke længere ser forbindelsen mellem skabelse og genløsning, fastslår sognepræsten i det lokale kirkeblad.

Indlæg i JydskeVestkysten

Efterfølgende har biskop Marianne Christiansen sendt en skriftlig irettesættelse til Mads Jakob Jakobsen med en opfordring til at tage imod et tilbud om efteruddannelse i forholdet mellem naturvidenskab og teologi.

Hun har allerede kontaktet professor i teologi Niels Henrik Gregersen fra Københavns Universitet for at bede ham stå til rådighed for sognepræsten. Biskoppen vil også selv sende ham et forslag til litteratur og en nærmere vejledning.

Dette fortalte hun om i JydskeVestkysten onsdag, hvor hun også udtrykte håb om, at præsten med tiden vil ”blive klogere”.

Darwin-fundamentalisme

Sognepræsten selv føler sig ifølge Kristeligt Dagblad uretfærdigt behandlet, blandt andet fordi biskoppen gik til pressen med sin kritik uden at have talt med ham først. Han ønsker heller ikke at læse op på emnet og fastholder, at folkekirken bør kunne rumme den holdning, at et darwinistisk verdenssyn hænger sammen med en tendens til mindre solidaritet i samfundet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette synspunkt bakkes op af sognepræst Henrik Højlund fra Samuels Sogn i Kbh. Han undrer sig over, at biskoppen i det hele taget blander sig i sagen og dermed viser sig at være ”på det evolutionsfundamentalistiske hold”.

Sognepræst Claus Thomas Nielsen udtrykker sin undren over, at biskopper kan prioritere forkyndelsen af Darwin, men derimod ikke blander sig, hvis præster fornægter centrale dele af troslæren.

Retsteolog Kristine Garde mener ikke, at biskoppen har givet præsten en ordre. Hvis biskoppen skal pålægge præsten at modtage efteruddannelse, vil det formentlig kun kunne lade sig gøre i forbindelse med en eventuel læresag, siger hun til Kristeligt Dagblad.


Artiklen fortsætter efter annoncen: