Ræk børn det hellige, ikke halloween

Hjælp, så blev det halloween igen. Det betyder, at små børn forvandles til bloddryppende monstre, hekse eller Draculas enke. Død og uhygge spreder sig overalt. I butikker, hjem, skoler og børnehaver. Men er det mon en god ide hvert år til Allehelgen at trække børn ind i mørkets og dødens verden i stedet for lysets?

BørneTelefonen, der er en linje for børn med ondt i livet, fortæller, at henvendelser fra 10-12 årige om selvmordstanker og selvmordsforsøg er tredoblet fra 2013 til 2017. Hos denne aldersgruppe er stigningen således gået fra 127 procent til hele 463. Det er meget bekymrende, at så mange børn så tidligt mister håbet og livsgnisten.

Det hænger måske sammen med, at de fleste børn vokser op uden nogen form for åndelighed, der bringer lys ind i deres liv. I julen står den på gaver, påske handler om chokoladeæg og en tur i sommerhus eller til syden. Til halloween er det dødens ånd, som børn – tilskyndet af voksne – lever sig ind i og leger med. Alle tre højtider er tømt for tro på den gode Gud.

Størstedelen af danske børn lever i total uvidenhed om Jesu sejr over døden og derfor helt ude af kontakt med det lys og den kærlighed, som kristentroen rummer. Og hvor henne skal de ellers hente det i en kultur med materialisme og præstationspres? Hvorfor siger forældre og institutioner ikke nej til halloween og lader børnene fejre en fest for lyset og livet i stedet for død og mørke? Fejringen af halloween siger i grunden meget om vores forhold til ånd og spiritualitet i vore dage. Det er fortrinsvis mørket, man er tiltrukket af.

Mit forslag til næste års Allehelgens aften er derfor at lade børnene klæde sig ud som helgener og helte og tænde for lyset. Der findes tusindvis af eksempler på mennesker, der kæmpet for det gode som for eksempel Frans af Assisi, Jeanne d’ Arc eller sågar Nikolaus, som er den kære julemand.

Alle personer, som har levet for det gode, der igen har rørt og forvandlet andre liv. De minder os også om, at livet fortsætter efter døden.

Præges børn af den tro, fra de er helt små, bliver de stærke og godt rustet til livets udfordringer og kampe. Med mørket bukker de under.

Børn har brug for det hellige for at kunne rette sig mod lyset, som en blomst der springer ud, og ikke mod mørket, som får dem til at visne og dø.


Artiklen fortsætter efter annoncen: