Ny præsident er pro-israelsk

Jair Bolsonaro, som skal være Brasiliens præsident fra 1. januar, får en hård medfart i medierne. Han er nemlig blandt andet imod abort og for Israel.

Jair Bolsonaro blev stukket ned og livsfarligt såret den 6. september, måtte føre meget af valgkampen fra sin sygeseng.

Den konservative Jair Bolsonaro, som netop har vundet præsidentvalget i Brasilien, er tidligere militærkaptajn og bliver sammenlignet med USAs Donald Trump.

Medierne har allerede stemplet den kommende 63-årige præsident for kontroversielle udtalelser om kvinder, homoseksuelle og Brasiliens sorte befolkning.

Han har i sin første tale efter jordskredsejren svoret respekt overfor landets demokratiske principper. Samtidig lovede han reformer, som vil gøre en ende på 13 års ”flirt med socialismen”, samt den udbredte vold og korruption i landet.

Konservative værdier

Jair Bolsonaro er opvokset i en katolsk familie. Han er blevet skilt to gange og er nu gift med sin tredje hustru, Michelle. Hun er evangelikal, og parret kommer i en baptistkirke. For to år siden blev Jair døbt under et besøg i Jordan.

I sin takketale efter valget lovede Bolsonaro at regere i overenssstemmelse med Bibelen og landets forfatning.
Den brasilianske pastor og gospelsanger Magno Malta bad for den kommende præsident. Det understreger Bolsonaros tætte forbindelse til de evangelikale kirker, som har støttet ham i valgkampen, lyder vurderingen fra iagttagere.

Jair Bolsonaro, som blev stukket ned og livsfarligt såret den 6. september, måtte føre meget af valgkampen fra sin sygeseng. Efter angrebet afviste Bolsanaro behandling på et syrisk-libanesisk hospital og blev efter eget ønske overført til et jødisk hospital i Sao Paolo.

Han skal gennemgå endnu en operation i december, oplyser en pressetalsmand for det socialliberale parti.