Iraks kristne vender hjem

Generalsekretær Kim Hartzner mødte denne kristne familie, hvor konen var syg og kom på hospitalet med hjælp fra Mission Øst.

Efter Islamisk Stats besættelse af byen Teleskuf er ophørt, er de fleste overlevende kristne og udsatte vendt tilbage for at genopbygge deres by. De har derfor akut behov for hjælp udefra.

Internt fordrevne kristne og andre udsatte irakere er begyndt at vende tilbage til de landsbyer, de måtte flygte fra, da Islamisk Stat begyndte at besætte det nordlige Irak. Krigen har efterladt mange i dyb fattigdom og uden mulighed for selv at kunne klare sig i fremtiden.

Mission Østs generalsekretær, Kim Hartzner, har netop besøgt landsbyen Teleskuf på Nineve-sletten i Irak, som kristne har beboet i 1.700 år.

600 af 1400 familier er vendt hjem

I Teleskuf boede der indtil 2014 1.400 familier, der alle sammen blev fordrevet af Islamisk Stat. Efter krigen vendte 600 familier tilbage, og yderligere 300 familier er kommet til fra andre byer.

– Indbyggerne i Teleskuf er spændte på fremtiden. De er ængstelige, fordi deres livsgrundlag er taget fra dem. Mange af dem havde forretninger, et fast arbejde, ordentlige forhold og levede i en fungerende infrastruktur. Nu har de ingenting, og deres huse og marker er ødelagte, fortæller Kim Hartzner.

80 % lever i fattigdom

80 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, har ikke noget arbejde og må ofte tigge sig til hjælp for overhovedet at klare sig, vurderer han.

– Jeg mødte en far med tre børn, som var vendt hjem efter landflygtigheden uden nogen form for arbejde. Gældsat til op over begge ører har han måttet låne sig til alt. Hans store håb er, at Mission Øst kan hjælpe med landbrugsprojekter i form af hønsehold både til eget brug og avl – et landbrugsfag, han har erfaring i. Det håber vi at kunne hjælpe med, fortæller Kim Hartzner.

Han mødte også en anden familie med mand og kone og to piger på 4 og 5 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Konen var højgravid og havde det meget dårligt, var ligbleg, kunne dårligt stå og var lige ved at besvime. Vi gav dem penge, så de med det samme kunne komme afsted på sygehuset. Vi blev meget glade, da vi et par timer senere hørte, at de havde fået en lille dreng, og at både mor og dreng havde overlevet.

Indsamling i Danmark

Mission Øst ønsker at hjælpe kristne og andre sårbare og krigsramte befolkningsgrupper på Nineve-sletten til en bedre fremtid – først og fremmest med hjælp til at klare sig gennem vinteren og undgå at blive syge på grund af kulde. Derfor samles nu ind blandt kristne og kirker i Danmark for at kunne hjælpe beboerne i den kristne landsby Teleskuf gennem vinteren.

”Vi ’går den ekstra mil’ for at nå de mennesker, vi hjælper – hvad enten de befinder sig bag den fjerneste bjergkæde eller tæt på en krigszone. Ingen skal lades i stikken på grund af køn, handicap, religion, etnisk baggrund eller andre faktorer,” understreger Kim Hartzner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: