Kristen flygtning fra Sudan forfulgt i Egypten

Al Hadi Izzalden Shareef Osman flygtede fra Sudan til Egypten, da han blev kristen i 2014. Nu forfølges han også her.

Modelfoto.

Sudan er nummer seks på listen over de lande, hvor kristne forfølges mest. Det fremgår blandt andet af beretningen om Al Hadi Izzalden Shareef Osman, som måtte flygte fra Sudan, da han blev kristen. Men også i Egypten er han i livsfare.

Det skriver Morning Star News. Da Al Hadi Izzalden Shareef Osman i 2014 var konverteret, blev han arresteret og tortureret. I Sudan kan det medføre dødsstraf at forlade islam, derfor flygtede Osman til Kairo. Men også her har han fået dødstrusler både på nettet og verbalt.

Der er mindst 2 millioner migranter fra Sudan i Egypten, heraf mange tusinde flygtninge. Disse oplever dels racisme fra egypterne, dels befolkningens bitterhed over landets dårlige økonomi.

– Mit liv er i stor fare. Egypten er blevet et farligt sted for mig, fortalte den 40-årige Osman til Morning Star News.

Efter at ukendte personer den 15. august 2018 gennemrodede hans lejlighed og tog hans pas, har han holdt sig skjult.

Hellere dø som kristen end leve som muslim

Osman, som har arbejdet som journalist i Sudan og vundet priser for sine noveller, forlod Khartoum i april 2014, da politiet anklagede ham for frafald fra islam.

Politiet havde arresteret ham på en gade i Khartoum, dækket hans øjne og ført ham til et hemmeligt arresthus, hvor de torturerede ham i tre uger, fortalte han. Han blev hængt op i loftet, mens fangevogterne hældte koldt vand over ham. Det har ødelagt hans venstre hånd permanent.

Herefter fik Osman besked om at melde sig dagligt til politiet, som flere gange arresterede ham og udsatte ham for tortur, for at få ham til at vende tilbage til islam. Men Osman fortalte dem, at han hellere ville dø som kristen end leve som muslim.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Osman begyndte at sammenligne Koranen med Bibelen i 2005. “Jeg fandt ud af, at der må være noget galt med Koranens gud, som tilskynder muslimer til at dræbe i hans navn. Men så en dag viste Jesus sig for mig om natten med et meget klart lys. Jeg var bange, men han sagde, at jeg ikke skulle frygte,” fortæller han.

I 2007 mistede Osman sin familie og venner, fordi de opdagede, at han ikke fastede under Ramadanen og ikke sagde de muslimske bønner. Han svarede dem, at Gud ser mere på hjertet end på ydre ritualer.

I 2014 lykkedes det Osman at flygte med tog over grænsen og derfra at sejle på Nilen til Kairo.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I december 2016 blev Osman døbt i den episkopale kirke i Egypten. Osman har uden held søgt om asyl som forfulgt kristen gennem UNHCR-kontoret. Nu søger han i stedet ophold i et tredjeland.